Drievoudige introductie bij DAF

Een jaar na het succes van de nieuwe grote cabines, verrast DAF nu met een nieuwe serie distributietrucks, een serie bouwtrucks en met nieuwe elektrische trucks.

Bij DAF is een flinke metamorfose gaande. Eerst werd de fabriek in Westerlo omgebouwd en de spuitcabine zodanig gemoderniseerd, dat de productie met de helft kon worden opgevoerd. Daarna kwamen in Eindhoven de nieuwe persen om plaatwerk op maat te maken. Na de nieuwe XF, XG, en XG+ komt DAF nu met de XD-serie, bedoeld voor distributiewerk en veelvoorkomende werkzaamheden in bijvoorbeeld (semi-)overheidsdiensten. Daarvan komt ook een XD Electric, die gebouwd gaat worden in een nieuwe, zojuist gereed gekomen fabriek op het terrein in Eindhoven.

Opvallend groot 2e zijraam in het portier. Bijrijdersstoel is opklapbaar.

De XD mag met recht als het kleinere zusje van de XG worden gezien. Daarbij zegt DAF dezelfde aerodynamica na te streven, maar met zo’n kortere cabine zal het resultaat natuurlijk minder spectaculair zijn vergeleken met bijvoorbeeld de CF. In elk geval is duidelijk dat DAF waar mogelijk met dezelfde onderdelen en plaatwerkdelen werkt om tot een efficiënte productie te komen. Proefritten zullen uitwijzen of de beter gestroomlijnde cabine, want dat is-ie zeker, leidt tot een stiller werkpaard.

Assistentiesystemen

De hoeken aan de voorkant van de cabine zijn in elk geval mooi afgerond, net als bij de grotere cabines. DAF zegt dat deze cabine 17 centimeter lager op het chassis staat dan een XF. Bij de distributiecabines staat goed zicht vanaf de bestuurdersplaats hoog in het vaandel. Daarbij is als optie in het rechter portier een extra ruitje leverbaar en kun je de zitting van de passagiersstoel opklappen. Het DAF Digital Camera System en de DAF Corner View dragen bij aan een goed indirect zicht. De DAF City Turn Assist waarschuwt de chauffeur met zichtbare en hoorbare signalen wanneer andere weggebruikers zich in de dode hoek aan bijrijderszijde bevinden. DAF suggereert dat die laatste wat langer is, voor wat meer ruimte achter de stoelen. Maar slapen kun je er niet.

Drie varianten

Klanten kunnen kiezen uit drie XD-cabinevarianten, te weten een slaapcabine, een verhoogde slaapcabine en een dagcabine. Stoel en stuurwiel kunnen volgens DAF optimaal versteld worden en ja, de XD krijgt hetzelfde fraaie digitale dashboard als zijn grotere broers. Door de combinatie van een nieuw ontworpen voorzijde van het chassis, een nieuwe cabine-ophanging en een nieuwe ophanging van de achteras, rijdt de XD ongeveer zoals zijn grotere broers.


De nieuwe DAF XD Electric en XF Electric worden geassembleerd op een gloednieuwe productielijn in Eindhoven. De productie gaat in 2023 van start.


De nieuwe generatie DAF XD kan vanaf nu besteld worden en is beschikbaar in diverse 4×2 en 6×2 varianten, zowel trekker als bakwagen. De productie begint in de herfst van 2022. Er zou ook sprake zijn van vernieuwingen aan de MX11-motor van DAF, maar daar is in de perskit nu niets over te vinden. Een en ander werd in Hannover op de IAA wel even kort aangestipt.

Met deze XD Electric doet DAF ineens mee in de voorhoede van elektrische trucks.

Bouwvoertuigen

Op de IAA onthulde DAF ook de nieuwe generatie bouwvoertuigen XDC en XFC. Hiervan worden versies leverbaar met twee, drie en vier assen en met enkele of dubbele aandrijving. Let wel, er is dus net als in het verleden geen sprake van een DAF met een aangedreven vooras. Dat de nieuwe generatie bouwtrucks beschikbaar komt met zowel de XD- als de XF-cabine heeft een eenvoudige oorzaak. Op bouwterreinen is best flink vermogen nodig. Aangezien de XD alleen met de 11 liter motor wordt geleverd, kom je als klant dus niet verder dan 450 pk. Door ook een XFC aan te bieden, kan DAF onder die cabine een 13 liter motor kwijt, dus kun je dan over 530 pk beschikken. De cabines voor de bouwtrucks hebben een grotere oploophoek dan de XD’s en XF-en die voor de gebaande weg bedoeld zijn. DAF verzekert ons dat de bodemvrijheid dik in orde is. De productie van deze bouwtrucks begint in 2023.

Het gaat DAF om ruimte en overzichtelijkheid.
XFC-bouwtruck kan van 530 pk motor worden voorzien.

DAF XD Electric

Het kon natuurlijk niet uitblijven nu bij Mercedes de eActros in productie is, Volvo serieproductie heeft aangekondigd van elektrische trucks en er in ons land elektrische DAF’s, MAN’s en Scania’s rondrijden. Eindhoven komt dus met de XD-Serie ook met een nieuwe generatie elektrische trucks op de markt. Daarbij krijgen we de indruk dat de invloed van stadsgenoot VDL in dit concept flink is afgenomen. DAF spreekt namelijk van ‘volledig nieuwe, modulaire aandrijflijnen’ met een bereik van naar keuze 200 of 500 kilometer. Een groot pluspunt is dat DAF meteen een variant met een trekkerchassis aanbiedt. Dit bereik wordt mogelijk gemaakt door eigen elektromotoren die goed zijn voor vermogens van 170 tot 350 kW (230 tot 480 pk). In combinatie met batterijsamenstellingen met tot in totaal vijf pakketten, kan het totale volledig elektrische bereik oplopen tot meer dan 500 kilometer, dit vanzelfsprekend afhankelijk van inzet en omstandigheden. De nieuwe generaties XD Electric en XF Electric zijn geschikt voor snel laden met vermogens tot 325 kW. Een batterij van drie pakketten kan hierdoor in iets meer dan drie kwartier van 0 tot 80 procent van zijn capaciteit worden opgeladen. De optionele boordlader biedt de mogelijkheid om met wisselstroom (AC) tot 22 kW op te laden. Dit biedt de flexibiliteit om het voertuig ook in te zetten wanneer geen gelijkstroomladers (DC) beschikbaar zijn.

Haasje over

Genoemde merken laten zien in een klassiek haasje-over-spel terecht te zijn gekomen. Mercedes kondigde op zondagavond de elektrische trekker aan met 500 km bereik. De dag erna deed DAF hetzelfde, maar met een nieuw model. Scania deed soortgelijke aankondigingen en MAN liep wat ons betreft wat ver voor de muziek uit met 800 km bereik, maar dan over twee jaar. Daarmee is Volvo nu weer aan zet, dat nog op 300 km bereik is blijven steken. Ook het duo Iveco-Nikola zit al iets boven de 500 km.

Foto boven: Geen echt verrassend uiterlijk, maar een groot verschil met de CF.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3525 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *