BMC nieuw truckmerk op de Nederlandse markt

Het Turkse truckmerk BMC maakt zijn opwachting op de Nederlandse markt. Dat is opmerkelijk, omdat de branche reikhalzend uitkijkt naar wie de import gaat verzorgen van het eveneens Turkse Ford Trucks.

De trucks van BMC worden geïmporteerd door Twente Trucks. Dit bedrijf is al bijna tien jaar actief op de markt van gebruikte trucks en trailers. Het opereert vanuit Rijssen. Doordat directeur Mannes Dekker al de nodige Turkse trailers verhandelde, kwam hij in contact met de truckfabrikant. Deze fabrikant is weer ontstaan, net als Ford Trucks, uit een Brits moederbedrijf (British Motor Company) in de jaren zestig van de vorige eeuw. Het Turkse Ford Trucks kwam voort uit de fabriek van Ford in het Britse Langley, nabij Londen.  

De trucks van BMC zijn van het middelzware en een zware type. Er is keuze uit een 6,7 liter Cummins-motor van 320 pk voor een 18 tons bakwagen en een elf liter 460 pk motor die we kennen van Iveco, maar die net als de Cummins-krachtbron bij FPT (Fiat Power Train) in Turijn wordt gebouwd. Deze motor wordt ingebouwd in een trekkerchassis dat ook als drie-asser geleverd kan worden. De aandrijflijnen zijn dus Europees en voldoen aan de Euro 6 normen. De versnellingsbak is afkomstig van ZF.

Aftersales

De nieuwe BMC-trucks beleefden hun Europese showdebuut tegelijkertijd met de Ford F-Max op de IAA van 2018. Inmiddels heeft het merk importeurs in Oekraïne, Moldavië, Hongarije, Spanje en Marokko. Directeur Mannes Dekker van Twente Trucks zegt in gesprek te zijn met diverse partijen om in één keer te komen tot een landelijk aftersalesnetwerk voor de BMC-trucks, waarbij ook meteen België en het noorden van Frankrijk afgedekt zullen zijn.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3277 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

One thought on “BMC nieuw truckmerk op de Nederlandse markt

  • 26 september 2021 om 09:51
    Permalink

    Leuke truck ziet er ook van binnen in de cabine netjes uit
    Misschien wel wat voor de afgewezen Renault dealers die zijn gewend om voor een verkoop order te vechten

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.