Bedrijfswagenregistraties EU twee maanden in de min

De registraties van bedrijfswagens zijn zowel in juli als in augustus 2021 lager dan in dezelfde maanden vorig jaar, respectievelijk -11,9 en -5,4 procent. Over acht maanden is de vraag naar nieuwe bedrijfswagens nog wel hoger dan in dezelfde periode vorig jaar: 24,0 procent.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van koepelorganisatie Acea. Het is vooral de gedaalde vraag naar bestelwagens die voor de negatieve cijfers zorgt: 83 procent van alle registraties in de EU betreft een bestelwagen.

Bestelwagens

Na vijf achtereenvolgende maanden van groei, voornamelijk vanwege het lage referentiepunt in 2020 als gevolg van de coronapandemie, daalden de registraties van bestelwagens zowel in juli (-15,7 procent) als in augustus (-8,2 procent), waarbij er grote verschillen zijn tussen landen onderling. De grote markten (Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje) lieten in beide maanden flinke verliezen zien, maar in sommige kleinere landen zoals Griekenland nam het aantal registraties van bestelwagens in beide maanden juist toe.

Nederland volgt het algemene beeld, met dalende registraties in zowel juli als augustus. Na acht maanden staat er voor Nederland nog wel een plus van 19,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het Europese gemiddelde is +23,6 procent bij een totaalaantal van 1.078.235 busjes.

Trucks

De truckverkoop (16 ton en zwaarder) kwam in augustus 14,6 procent hoger uit dan in 2020, met positieve bijdragen van Duitsland (+14,6 procent) en Frankrijk (+0,5 procent), terwijl de vraag naar trucks in Spanje (-6,1 procent) en Italië (-4,4 procent) in augustus iets afnam.

In Nederland daalde de vraag in augustus met 2,4 procent. Na acht maanden is er wel een plus, van 17,0 procent, wat overigens fors lager ligt dan het Europese gemiddelde van 33,1 procent.

Middensegment

In de categorie zwaarder dan 3,5 ton nam de vraag zowel in juli (+10,6 procent) als in augustus (+9,1 procent) toe, met een positieve bijdragen van de Centraal-Europese landen.

In Nederland nam de vraag in dit segment in augustus af met 7,2 procent. Na acht maanden staat er nog een plus van 14,9 procent, bij een Europees gemiddelde van 27,9 procent.

Bussen

Augustus was ook een positieve maand voor het bussegment, met een plus van 17,5 procent tot en totaal van 3110 voertuigen. Ook hier onderling grote verschillen, met dikke plussen voor Frankrijk (55,1 procent) en Italië (40,8 procent), maar minnen voor Duitsland (-4,3 procent) en in het bijzonder Spanje (-63,2 procent).

In Nederland steeg de vraag naar bussen in augustus van 4 in 2020 naar 19 dit jaar, een plus van 375 procent. Over acht maanden staat er wel een min van 5,2 procent voor een totaal van 276 registraties (291 in 2020). In de hele EU steeg de vraag in acht maanden met 6,7 procent ten opzichte van vorig jaar tot een totaal van 19.146 bussen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 554 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.