12,3 procent minder bedrijfswagens in september

In de maand september zijn er in Europa 12,3 procent minder bedrijfswagens geregistreerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Na negen maanden staat het totaal voor 2021 nog wel op een plus, van 19,1 procent.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van koepelorganisatie Acea. Belangrijkste boosdoener voor de min in september is het tekort aan microchips, waardoor registraties in alle segmenten in alle belangrijke EU-markten worden beïnvloed. Spanje zag in september de grootste daling, met 26,7 procent, gevolgd door Duitsland (-18,2 procent), Frankrijk (-16,1 procent) en Italië (-10,4 procent). In Nederland kromp de markt in september met 9,2 procent.

Q1-Q3

Na drie kwartalen blijft het totaal positief met reeds 1,4 miljoen nieuwe bedrijfswagens geregistreerd, maar de eerste negen maanden van 2020 vormen ook een laag referentiepunt, vanwege de coronamaatregelen destijds van de diverse overheden. Italië doet het in vergelijking met vorig jaar na negen maanden het beste van de grote Europese markten, met een plus van 29,7 procent, gevolgd door Frankrijk (+16,8 procent), Spanje (+10,4 procent) en Duitsland (+8,5 procent). Nederland staat 15,1 procent in de plus vergeleken met Q1-Q3 vorig jaar.

Bestelwagens

De markt voor bestelwagens, in aantallen de grootste markt, kromp in september 13,6 procent. Het was daarmee de derde achtereenvolgende maand van krimp. Alle grote markten lieten een daling van de registraties in de dubbele cijfers zien. In Nederland kromp de markt voor bestelwagens in september met 8,2 procent. Over negen maanden gemeten staat er voor 2021 nog wel een plus van 18,7 procent. In Nederland was de aanwas 15,9 procent.

Trucks

Na zeven maanden van groei kromp de Europese vraag naar trucks licht in september, met 1,8 procent. Van de grote markten noteerde alleen Italië groei in september, van 19,4 procent. Nederland zag de vraag naar trucks in september met 16,6 procent dalen. Na negen maanden staat er voor Nederland nog altijd een plus van 13,1 procent, tegenover maar liefst 28,4 procent voor heel Europa.

Middensegment

Het middensegment kende acht maanden lang groei, maar ook daar is nu een einde aan gekomen. September zag de registraties in dit segment in heel Europa met 5,8 procent dalen. In Nederland liep de vraag zelfs met 14,6 procent terug. Na negen maanden staat er nog een plus van 11,4 procent, terwijl dat voor de hele EU 23,4 procent is.

Bussen

Registraties van bussen waren in september 3,8 procent lager dan vorig jaar, in Nederland 12,2 procent lager. Ook na negen maanden is de vraag naar nieuwe bussen in Nederland lager dan vorig jaar: -21,4 procent, terwijl er Europees gezien met +5,3 procent nog een plus staat.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 554 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.