bekeken: 407 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,00)

Transport claimt miljarden in kartelkwestie

DOMEIN:

Geplaatst op: 18 oktober 2019, 11:31

Leestijd: < 1 minuut

Nederlandse transporteurs claimen voor circa vier 4 miljard euro schade door verboden prijsafspraken tussen vrachtwagenbouwers. De meeste claims komen bij DAF te liggen, meldt nieuwszender BNR op basis van “een rondgang.”

Als gevolg van de onderlinge financiële deals zouden transportbedrijven jarenlang te veel hebben betaald voor hun trucks. Ook buitenlandse ondernemers hebben claims ingediend. Hun route loopt via ons land, vanwege het gunstige juridisch klimaat, zegt Jeroen van Velzen, advocaat bij Transport en Logistiek Nederland (TLN), bij BNR. De procedures hebben behalve op DAF ook betrekking op Daimler, Iveco, MAN, Scania en Volvo/Renault. Pikant detail daarbij is dat MAN als klokkenluider de dans ontsprong toen de Europese Commissie in juli 2016 de overige deelnemers aan het kartel een boete van ruim drie miljard euro oplegde. Het kartel liep van 1997 tot 2011.

250.000 vrachtwagens

Ondernemers willen niet alleen een schadebedrag voor het teveel aan aanschafkosten maar ook een vergoeding voor de periode dat ze op hun geld moesten wachten. Volgens TLN, advocatenkantoor Hausfeld & Co en MKB-Claim zijn ruim 250.000 vrachtwagens voor meer euro’s verkocht dan zonder kartel. Per voertuig zou het gaan om acht- à negenduizend euro. Inclusief wettelijke rente ligt er onder de streep een bedrag van vier miljard euro. Het is waarschijnlijk dat het bedrag de komende tijd verder oploopt. Elsbeth Roos, jurist bij MKB-Claim, denkt dat DAF een groot deel van het schadebedrag moet betalen. “Het is wel gebruikelijk dat DAF het geld vervolgens terug probeert te halen bij andere fabrikanten.”

Nooteboom levert Zwagerman…Rabobank: ‘Stimuleer…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties