bekeken: 767 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,00)

Trailerband met Ride-On labelklasse gunstiger

DOMEIN:

Geplaatst op: 9 oktober 2019, 15:32

Leestijd: < 1 minuut

Het gebruik van Ride-On laat een trailerband met een C-bandenlabel presteren alsof het er een met een B-label betreft. Dat blijkt uit een test door RDW op diens testfaciliteiten in Lelystad. De test is op aanvraag van Ride-On uitgevoerd conform de normen voor het bandenlabel.

De door RDW gebruikte testmethode betreft een stalen trommel met een diameter van twee meter die als wegdek fungeert. Het benodigde koppel wordt gemeten en vergeleken, waarbij alle parameters moeten voldoen aan de normen die voor de bandenlabeltesten gelden. Er zijn daarbij smalle bandbreedtes geformuleerd als het gaat om temperatuur, koppel, snelheid et cetera.

Voor de test heeft RDW gebruik gemaakt van courante en identieke Goodyear trailerbanden. De banden waren van het model K-Max T HL M+S in de maat 385/65R22.5 (loadindex 164) met een referentiedruk van 900 kPa en hadden dezelfde dotcode. De traditioneel gebalanceerde band kreeg 250g balanceergewicht aan de buitenzijde en 350g aan de binnenzijde van de stalen velg. De versie met Ride-On werd uitsluitend voorzien van 1,8 liter van deze sealant & balancer.

Brandstofbesparing

Conform specificaties werden de banden van 900 kPa druk voorzien voor de test. Na afloop bleek de versie met Ride-On 20 kPa meer druk te hebben dan de traditioneel gebalanceerde band. Die noteerde 1030 kPa. De gemeten omgevingstemperatuur bleek echter met 25 graden rond drietiende graad lager te zijn. Dat vertaalt zich in een lagere koppelkracht die op de testdrum hoeft worden uitgevoerd. RDW stelt op basis hiervan een labelwaarde voor de rolweerstand die uitkomt op de letter B, tegenover de C die deze K-Max normaliter heeft. Zo’n stap in labelklasse komt overeen met zo’n twee procent brandstofbesparing.

Slaapplaats voor truck én…DAF Components onthult stille…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties