fbpx
bekeken: 265 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Tractiebatterij voor ruim 1000 kilometer

DOMEIN:

Geplaatst op: 13 november 2020, 10:45

Leestijd: < 1 minuut

In een gezamenlijk project hebben het Duitse Fraunhofer Instituut en het Nederlandse TNO een techniek ontwikkeld die de efficiency van tractiebatterijen in auto’s aanmerkelijk kan vergroten. Volgens de instanties is een actieradius van meer dan duizend kilometer binnen bereik gekomen.

De kern van de nieuwe techniek is een ultradunne laag, net zo dun als de dikte van één atoom, waarmee een veel effectievere reactie  van elektriciteit en chemische stoffen bereikt kan worden.

SALD

De techniek wordt SALD genoemd, wat staat voor Spatial Atom Layer Deposition. Deze techniek is niet nieuw en dateert van 2008. Nieuwe ontwikkelingen maken het mogelijk dat deze techniek nu effectief ingezet kan worden. De processen in een batterij vinden nu nog alleen aan de oppervlakte plaats.

De nieuwe techniek werkt driedimensionaal en is daarmee veel effectiever. Een prettige bijkomstigheid zou zijn dat de benodigde zeldzame aardmetalen zoals kobalt, nikkel  en mangaan in mindere mate nodig zijn om de batterij te produceren.

Bekeken wordt nu wie de batterij kan gaan produceren. Er is in Eindhoven een bedrijf opgericht, SALD b.v., dat een en ander op gang moet brengen.

Strategische uitbreiding…Minder as, langer DPF-leven
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties