fbpx
bekeken: 185 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Thermo King zet in op preventief onderhoud

DOMEIN:

Geplaatst op: 1 september 2020, 09:29

Leestijd: 4 minuten

Het kenmerk van de onlangs door Thermo King onthulde koel-machinegeneratie Advancer voor trailers is dat ze modulair zijn en dat de machines klaar zijn voor preventief onderhoud. De pas aangestelde algemeen directeur Mark Schiphorst en salesmanager Alain van Schaik geven uitleg.

Mark Schiphorst (links op bovenstaande foto) heeft vanuit het gebouw van Thermo King Transportkoeling in Rotterdam een ideaal uitzicht op de nimmer aflatende verkeersstroom op de A15 die zuidelijk van de stad loopt. Het is de verbinding tussen de knooppunten Ridderkerk en Zeeland naar de Maasvlakte en Europoort. “Vanwege de crisis overleggen we veel via videoverbindingen. Het scherm staat hier dan zo, dat de Europese collega’s achter mij het verkeer zien gaan. Dat leidt tot verbaasde opmerkingen: ondanks een gedeeltelijke lockdown toch best veel bewegingen”, zegt Schiphorst.

Collega Alain van Schaik zegt dat Thermo King natuurlijk veel klanten in de levensmiddelenbranche heeft. “We zien hier dat het voor veel bedrijven de afgelopen periode alle hens aan dek was. Maar bij sommige andere klanten stond het wagenpark voor tachtig tot negentig procent stil. Een deel daarvan doet er dan niks mee, terwijl andere klanten het een uitgelezen moment vonden om even een servicebeurtje in te plannen. Al met al verwachten we een niet onaardig 2020 te draaien, afhankelijk van hoe het najaar verloopt.

Advancer

Thermo King onthulde onlangs een compleet nieuwe generatie koelmachines voor trailers, de Advancer. Kenmerken hiervan zijn dubbelcijferige efficiencyvoordelen. Op ons aangeven dat dit eerst maar eens in de praktijk moet blijken, zegt van Schaik: “Dankzij nieuwe techniek kunnen we de pulldown, dus het moment waarop de chauffeur de machine start en het moment waarop het setpoint bereikt wordt, flink versnellen. We gaan er daarbij van uit dat de lading op de juiste temperatuur wordt geladen. Dit is in de praktijk echter vaak niet het geval. Dus daar hebben onze ingenieurs zich op gericht. Mede door verbeterde luchtstroming en dito circulatie zijn deze voordelen behaald. Verder heeft de Advancer een nieuw type motor dat niet alleen veel schoner is, maar ook veel zuiniger.”

‘Steeds meer klanten verlangen service aan huis’

Thermo King staat bekend om zijn slagvaardig werkende netwerk van service- en werkplaatsen in Europa. “Alleen in Nederland en in Zweden is daarbij sprake van corporate dealers, dus met Thermo King zelf als eigenaar. Dit heeft tot gevolg dat tal van nieuwe technieken hier bij ons als eerste worden getest”, aldus Schiphorst. “Waar we mee geconfronteerd worden, is dat klanten toch steeds minder naar die werkplaats toe willen komen”, zegt Van Schaik. “Het gevolg is dat we onze vloot van ‘servicebussen’ al hebben uitgebreid tot 32 stuks. Steeds meer klanten verlangen service aan huis.” Van Schaik legt uit dat de nieuwe Advancer zodanig is ontworpen dat V-snaren tot het minimum beperkt zijn, er minder lagers zijn en dat mede daardoor het onderhoud significant goedkoper is geworden ten opzichte van de vorige generatie Thermo King machines. “Klanten gaan nu met dank aan de BlueBox voor het eerst realtime meekijken naar het dieselverbruik. We zien ernaar uit om die info met ze te delen, dan kunnen ze zelf de vooruitgang zien”, aldus Van Schaik.

BlueBox

Thermo King rust de nieuwe machines uit met de BlueBox. Telematica speelt een voorname rol in het realiseren van een nieuw hoofdstuk in aftersales: preventief onderhoud. “Klanten willen in toenemende mate weten wat de staat is van hun lading en wat de status is van het transport van hun lading. Dat hebben we al jaren in de vingers. Maar waar we nu heen gaan, is een vorm van preventief en voorspellend onderhoud, waarbij we aan de hand van parameters zoals inzet van de machine komen tot optimaal onderhoud. De juiste balans tussen wat moet en wat het kost”, legt Schiphorst uit. “Nederland is een proefland hiermee, we zijn ervan overtuigd dat we de betrouwbaarheid verbeteren en tegelijk de kosten gaan verlagen.”

De fabrikant experimenteert met diagnosis over the air, een gegeven waar de truck-industrie nog maar mondjesmaat aan toe is, maar waar alle partijen zich mee bezig houden. “Deze vernieuwingen zullen ertoe bijdragen dat ons netwerk nog slagvaardiger wordt en dat bijvoorbeeld een monteur al van te voren weet welke onderdelen hij moet inladen voordat hij naar de klant rijdt.”

Bundelen

Bij Thermo King heeft men zich gerealiseerd, dat de informatiestroom die van een trekker-trailercombinatie afkomt, nogal breed is. “Denk aan de info van de trekker, van de trailer, van de banden, van de remmen en van de koelmachine. De trend is om dit te bundelen. We begrijpen dat de truck-industrie er nog niet zo happig op is, om de info van de koeltrailer en diens machine, in de display van het dashboard van de truck te zetten. Met onze BlueBox kunnen we in elk geval ook de trailertelematica aanbieden over het aantal deuropeningen, assen, bandenspanning en over de remmen”, zegt Schiphorst.

Elektrisch

Zoals aan het begin uitgelegd, kent de Advancer-serie een modulaire opbouw. “Dat houdt in dat we op termijn ook een hybride-machine kunnen leveren. Wanneer je dan bij Parijs op de Périphérique rijdt, dan kun je vol-elektrisch koelen. Maar uiteraard houden we ook rekening met een vol-elektrische variant. We leveren al vol-elektrische machines voor voertuigen die korte afstanden rijden, zoals de E-200. De stap naar machines voor transport over langere afstanden volgt vanzelfsprekend, met de Advancer als een van de uitgangspunten. Een ander merk waar we daarmee actief zijn is Frigoblock, dat voor het merendeel vol-elektrische machines bouwt.”

E-as

“De afgelopen twaalf maanden hebben we meer aan productontwikkeling gedaan dan in de afgelopen vijf, zes jaar”, zegt Schiphorst. ”Een voorbeeld is de recent geopenbaarde samenwerking met BPW over een energie-as. Wanneer precies een BPW-traileras de elektriciteitsvoorziening van een koelmachine op zich gaat nemen, weten we nu niet, maar het gaat komen.”
Op onze vraag of Thermo King ook zonnepanelen blijft leveren zegt Schiphorst: “Elke Advancer heeft de mogelijkheid om af-fabriek een zonnepaneel geïnstalleerd te hebben. Dat is alweer een verschil met de vorige machine. Niet om elektriciteit te genereren en rechtstreeks te voeden, maar om de energievoorziening voor het systeem stabiel te houden. Gebleken is dat dat een heilzame werking heeft op de elektronica van de machine.”

Schiphorst voegt toe: ”We hebben overigens vorig jaar zonnepanelen op het dak van onze Rotterdamse hoofdvestiging gelegd, uiteraard om daarmee in onze eigen energievoorziening te voorzien, maar ook om te onderstrepen dat het ons serieus is om daadwerkelijk te werken aan een groenere omgeving. De panelen leveren zoveel energie op dat we ook nog terugleveren aan het hoofdnet. We verwachten dat elektrificatie een grotere betekenis gaat krijgen en dat die nu nog door relatief zware batterijpakketten wordt afgeremd. Ook wij bestuderen mogelijkheden om hier tot verbeteringen te komen.”

Trailers Granalu en Reisch bij…ING: transportsector groeit…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties