Paccar en Fed-Ex in project autonome trucks

Het moederbedrijf van DAF, Paccar, neemt in de VS deel aan een project met Fed-Ex en technologiebedrijf Aurora om de techniek van autonoom rijdende trucks verder te ontwikkelen. Betrokkenen gaan proefrijden op de I-45 snelweg tussen Dallas en Houston, in Texas.

In januari van dit jaar kondigde Paccar de samenwerking met Aurora al aan. De truckfabrikant heeft een Autonomous Vehicle Platform (AVP) ontwikkeld. Die vormt de technische basis voor een testtruck, een Peterbilt in dit geval, die met lading gaat pendelen tussen genoemde Texaanse steden, in een ‘roundtrip’ van 500 mijl (800 km).

Chauffeurstekort

Fed-Ex zegt dat het nog steeds te maken heeft met nooit eerder geziene vrachtvolumes. Niet genoemd wordt het structurele tekort aan chauffeurs, wat natuurlijk de drijfveer is achter de ontwikkeling van deze technologie. Overigens zat er tijdens de testritten altijd een ‘back-up driver’ aan boord te zijn  om de meest optimale veiligheid te garanderen. Betrokkenen ontwikkelen de benodigde software voor Level 4 autonoom rijden. Hierbij neemt de truck zelf de meeste rijtaken zelf voor zijn rekening, en speelt de chauffeur een ondergeschikte rol.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3347 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.