Miljoen subsidie voor slimme toepassingen

SmartwayZ.NL, een publiek-private samenwerking in Zuid-Nederland, stelt een miljoen euro subsidie beschikbaar voor in-truck toepassingen die vrachtwagens verbinden met slimme toepassingen op de weg. Hieronder vallen bijvoorbeeld meldingen van incidenten, of informatie van intelligente verkeerslichten.

De subsidieregeling is nu al in te zien; vanaf 1 september 2022 kunnen zowel logistieke IT-leveranciers als transporteurs een aanvraag indienen. De regeling geldt voor logistieke IT-leveranciers die de slimme toepassingen integreren in hun toepassingen en voor transporteurs die deze toepassingen gaan gebruiken. Transporteurs moeten bovendien gevestigd zijn in de SmartwayZ.NL-regio (provincie Noord-Brabant of Limburg) dan wel (aantoonbaar) een deel van hun klanten in de SmartwayZ.NL-regio hebben.

Besparing

Door het gebruik van deze in-truck toepassingen hoeven chauffeurs minder vaak te stoppen en op te trekken. Dat bespaart uitstoot, tijd en geld. SmartwaZ.NL heeft berekend dat er 10 tot 15 procent betere doorstroming kan worden bereikt als meer voertuigen gebruikmaken van deze toepassingen. 500 trucks die per dag 5 keer minder hoeven te stoppen, besparen ruim 105.000 liter diesel per jaar.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 622 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *