bekeken: 227 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Door technologie 64% minder CO2 in 2050

DOMEIN: Wetgeving

Geplaatst op: 5 december 2018, 15:48

Leestijd: 1 minuut

Technologische ontwikkelingen kunnen de wereldwijde energie gerelateerde CO2-uitstoot met 64 procent verminderen in het jaar 2050. Deze afname ligt dicht bij de internationale klimaatdoelstelling om de temperatuurstijging te beperken tot maximaal 2 graden in 2050.

De implementatie van deze technologie kost wel tijd. Daardoor wordt het tussendoel voor 2030 niet gehaald. Ook bij snelle technologische ontwikkeling blijft overheidsbeleid essentieel. Niet alleen om technologie gericht op CO2-reductie te stimuleren, maar ook om negatieve bijeffecten van deze technologie tegen te gaan. Dat schrijft het Economisch Bureau van ING.

Energie-efficiëntie

Het terugdringen van de energie gerelateerde CO2-uitstoot van 33 gigaton naar 12 gigaton in 2050 in het ‘Positive Tech Scenario’ zal volgens de ING-economen in een tweetrapsraket gaan. “Een hogere energie-efficiëntie, zoals betere isolatie en processen in fabrieken en woningen en efficiënter rijdende auto’s en vrachtwagens, is de eerste en goedkoopste stap. Met de huidige energie-efficiëntie zou in 2050 de uitstoot 34 gigaton hoger liggen door een blijvend groeiende economie. Toegenomen efficiëntie compenseert dit volledig”, zo stelt Gerben Hieminga, energie-econoom bij het Economisch Bureau van ING.

Zonne- en windenergie

ING stelt verder dat van grootschalige implementatie van zonne- en windenergie een omschakeling moet komen die leidt tot veel lagere uitstoot van koolstofdioxide. De economen van de bank stellen dat er in 2040 990 miljoen elektrische voertuigen op de planeet moeten rijden. Dat is wel erg veel, nu rijden er ruim een miljard voertuigen. Er moet dus flink vervangen gaan worden. In Nederland zullen in 2030 geen voertuigen meer worden verkocht met een fossiele brandstofmotor. ING verwacht dat wind en zon twee derde van de energiebehoefte voor hun rekening zullen nemen, wereldwijd. Nu is nog twee derde opgewekt uit fossiele bronnen.

Om tot de gewenste reducties van CO2-uitstoot te komen, is gericht en effectief overheidsbeleid van cruciaal belang, zegt ING.

Tags: , , ,

Liqal bouwt LNG-tankstation…XPO gaat met LZV's rijden in…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties