bekeken: 195 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

Studie Europa proefprojecten autonoom rijden

DOMEIN:

Geplaatst op: 8 oktober 2019, 13:19

Leestijd: < 1 minuut

De Europese Commissie werkt aan een project dat moet leiden tot praktijktests op Europese schaal van autonoom rijdende trucks en bussen. In het bijbehorende protocol benadrukt de EC nauwe samenwerking met de lidstaten.

In totaal is driehonderd miljoen euro gereserveerd voor IT-systemen, aanpassingen aan de infrastructuur en alle aspecten die nodig zijn om transport van mens en goederen volautomatisch te laten verlopen. Met name concentreert het project zich op interfaces waar techniek en menselijk handelen samen komen.

Onvoldoende

Een project van brede opzet is volgens de Europese Commissie nodig, willen de lidstaten niet achterop komen in de technologische ontwikkeling rond autonome voertuigtechniek. Volgens de commissie zijn initiatieven van afzonderlijke lidstaten tot dusverre te klein en lopen projecten niet vlot genoeg. De EC schrijft dat projecten als deze in de breedte moeten en dat zoveel mogelijk lidstaten betrokken moeten zijn.

Opvallend is dat de EU hamert op veiligheid en doorstroming (dus minder files), als argumenten om een project als dit door te voeren. Het milieu zal minder worden belast, zo is de verwachting, wanneer het wegverkeer in zijn algemeenheid in hogere mate wordt geautomatiseerd.

Investeringen

De Europese Commissie verwacht dat zo’n situatie met zich meebrengt dat truckbouwers, transportbedrijven, logistieke dienstverleners en publieke diensten te maken krijgen met relatief hoge investeringen om de hoogwaardige techniek die nodig is te kunnen realiseren. Dat daar op termijn weer grote kostenbesparingen tegenover staan, is een gegeven dat nadrukkelijke communicatie behoeft, aldus de Europese Commissie.

Alle finalisten NK Veiligste…Ford Trucks wil 5%…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties