bekeken: 444 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Stakingen ook bij truckbedrijven

DOMEIN: Wetgeving

Geplaatst op: 16 november 2018, 13:35

Leestijd: 2 minuten

De stakingen bij autobedrijven als druk op de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de motorvoertuigen- en tweewielerbranche treffen ook de trucksector. Vrijdag 16 november wordt onder meer gestaakt bij Truckland Zuid en het Volvo Group Truck Center, beide in Rotterdam.

De staking is volgens FNV het gevolg van “de onwrikbare houding van brancheclub Bovag”. Die heeft “een wielklem gezet” op de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de motorvoertuigen en tweewielerbedrijven. FNV Metaal, CNV Vakmensen en werknemers eisen onder meer een nader te bepalen loonstijging en willen dat de zaterdag een vrijwillige werkdag blijft, met behoud van een toeslag.

Geen verplichting

Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal: “De Rotterdamse garagemedewerkers zijn natuurlijk niet tegen werken op zaterdag, maar het verplicht stellen daarvan is wel een probleem. De werknemers willen zelf de keus houden om te werken op zaterdag, op vrijwillige basis. Daar hoort wel een toeslag bij. Een verplichting tot zaterdagswerk werkt averechts.”

Verder willen de medewerkers volgens Kuiper “een goed loon met een fatsoenlijke stijging.” Hij legt de bal nadrukkelijk bij Bovag, die naar de zin van de bonden onvoldoende beweeg in de richting van de werknemers. “Ze hebben de boel keihard op de handrem staan. Daarom blijven automonteurs de komende tijd in de verschillende regio’s staken voor een goede cao.”

Tegemoetkoming

Bovag heeft vorige week de eis van werken op zaterdag laten vallen, maar dat was onvoldoende naar de zin van de bonden. De cao voor de motorvoertuigen en tweewielerbedrijven geldt voor 85.000 medewerkers.

Grootmetaal

Behalve in de kleinmetaal wordt ook in de grootmetaal gestaakt. Werknemers bij DAF Trucks en enkele andere bedrijven in Zuidoost-Nederland legden vandaag het werk neer. FNV Metaal kondigde voor maandag 19 en dinsdag 20 november verdere stakingsacties aan in Zuidwest-Nederland. Ook in de metalektro zijn de werkgevers naar de zin van de vakbonden niet toeschietelijk genoeg als het gaat om de voorwaarden voor een nieuwe cao. Jan Meeder, bestuurder FNV Metaal: “Ik vind het ongehoord dat in deze tijd van economische voorspoed geen afspraken te maken zijn over de arbeidsvoorwaarden voor de werknemers in de metalektro. Sterker nog, géén van de eisen van de werknemers is gehonoreerd tot nu toe.”

Tags: , ,

Carrier koelmachines op nieuwe…Kees in 't Veen neemt…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties