bekeken: 377 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

Smart tachokaart voorlopig uit Engeland

DOMEIN: Telematica

Geplaatst op: 3 juni 2019, 17:26

Leestijd: 2 minuten

Van een Brexit is voorlopig geen sprake en misschien is dat maar goed ook: voorlopig gaan Nederlands chauffeurs die met een Smart tacho gaan rijden de weg op met een Britse chauffeurskaart. Dat meldt TLN.

Het verschil tussen de huidige kaart (G1) en de nieuwe is dat de G2 ook locatiegegevens onthoudt. Daardoor hoeft de chauffeur straks niet meer aan het begin of het einde van zijn dienst het land in te voeren waar hij op dat moment staat. Extra locatiesignalen worden ingebouwd om manipulatie van de tacho tegen te gaan.

De leverancier van kaarten voor de nieuwe tachograaf komt maar niet uit de problemen, zo lijkt het. Eerder al werden Kroatische werkplaatskaarten ingekocht. Daardoor loopt het ijken van nieuwe voertuigen geen vertraging op en staan ze niet nodeloos stil.

Voorkeurstaal

TLN heeft Kiwa verzocht om de Engelse kaarten te voorzien van de voorkeurstaal Nederlands. Hiermee is het voor de bestuurder niet nodig om elke keer na het plaatsen van de kaart de taal te wijzigen. Op aandringen van TLN zal Kiwa een informatieblad meesturen, waarmee bestuurders onderweg eventuele vragen kunnen beantwoorden. De verwachting is niet dat er veel vragen zullen komen, zegt TLN. Nederland is volgens de instantie niet de enige lidstaat die de kaarten elders moet bestellen wegens leveringsproblemen. Dit alles gebeurt overigens met toestemming van de Europese Commissie. Een en ander is ook bekend bij de handhavende instanties.

Omwisselen

Lidstaten mogen van de Europese Commissie geen eerste generatie (G1) kaarten uitgeven met een ingangsdatum van 15 juni of later. De Kiwa heeft deze kaarten helaas al wel uitgegeven. Ze moeten vervangen worden door de G2 bestuurders- en bedrijfskaarten (te herkennen aan het gedrukte ‘G2’ links onderaan de kaart).

Kaarthouders krijgen hier vandaag (3 juni), morgen of overmorgen automatisch bericht van. Overigens raadt TLN aan om zelf te controleren of een dergelijke kaart is ontvangen en contact te zoeken met de Kiwa indien geen bericht is ontvangen.

Looptijd

Alle G2 bestuurders- en bedrijfskaarten met een ingangsdatum van 15 tot en met 21 juni worden deze week geproduceerd. Houders kunnen vanaf donderdag 6 juni een afspraak maken voor het leveren van de kaarten. De bestuurders- en bedrijfskaarten hebben een normale looptijd van vijf jaar.

De verwachting van Kiwa is dat de Nederlandse G2-tachograafkaarten eind juni  geleverd worden. Meer over deze kwestie in het komende magazine van Aftersales Truck.

Tags: , , , , , ,

Rekos eerste Truckservices…Koopman neemt ACM Fleetforce…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties