bekeken: 573 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,00)

Slimme tacho dreigt vervoer stil te leggen

DOMEIN:

Geplaatst op: 7 maart 2019, 13:34

Leestijd: < 1 minuut

Brancheorganisatie TLN waarschuwt dat duizenden nieuwe vrachtwagens en bussen stil komen te staan nu Kiwa de werkplaatskaarten voor de slimme tachograaf niet op tijd kan leveren. Samen met evofenedex, RAI Vereniging, Bovag en KNV roept TLN de overheid op in actie te komen.

Kiwa liet eerder deze week weten dat het pas op 15 mei start met de uitgifte van smart tachograafkaarten, terwijl de werkplaatskaarten volgens Europese wetgeving uiterlijk 15 maart in alle lidstaten verkrijgbaar moeten zijn. Die werkplaatskaarten zijn nodig voor het ijken van de nieuwe tachografen, voordat de vrachtauto’s de weg op gaan.

Voorraad

TLN vindt 15 mei dan ook veel te laat. De nieuwe voertuigen met een slimme tachograaf worden sinds deze maand namelijk al afgeleverd bij de dealers. Vrachtwagens die nu al bij de dealer ‘op voorraad’ staan, mogen na 15 juni ook de weg niet op zonder slimme tachograaf. Transportbedrijven en handels- en productiebedrijven die vrachtauto’s inzetten, rekenen op de voertuigen die zij al lang geleden hebben besteld en in gebruik willen nemen. Maar als de tachografen van die nieuwe voertuigen niet op tijd geijkt kunnen worden, kunnen zij die vrachtauto’s helemaal niet gebruiken.

Flexibel

TLN bepleit daarom meer flexibiliteit aan de kant van de overheid bij de invoering van de slimme tachograaf. Besloten zou kunnen worden om voorlopig geen boetes uit te delen voor het rijden met een nieuwe vrachtauto met ‘oude’ tachograaf.

Minder trucks, meer trailersVolvo komt terug met…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties