bekeken: 226 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

Shell: 2300 trucks op groene waterstof in 2023

DOMEIN:

Geplaatst op: 8 mei 2020, 10:15

Leestijd: 2 minuten

Shell is van plan om op de Tweede Maasvlakte groene waterstof te gaan produceren met behulp van groene stroom uit windenergie. Deze windenergie komt bij voorkeur van het offshore windpark Hollandse Kust (noord). Daardoor kunnen in 2023 dagelijks 2300 trucks op waterstof rijden, verwacht Shell.

Om de benodigde hoeveelheid groene stroom te vergroten is Nederland onder andere op grote schaal bezig windparken op zee te bouwen. Deze aanpak geeft Nederland ook een goede positie om de waterstofhub van Noordwest-Europa te worden, mogelijk gemaakt door de unieke ligging aan de Noordzee en het grote bestaande transportnetwerk van gasleidingen, zegt Shell.

Groene waterstof kan een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van de industrie, waar nu grote hoeveelheden grijze waterstof worden gebruikt. Een tweede belangrijke toepassing van waterstof wordt vrachtvervoer, waar vanwege het hoge gewicht van batterijen de toepassing bij elektrische aandrijving beperkt is, aldus Shell.

Hollandse Kust (noord)

Shell Nederland en Eneco nemen met de joint venture CrossWind deel aan de aanbesteding voor Hollandse Kust (noord). Samen zijn zij met het consortium CrossWind van plan Hollandse Kust (noord) in 2023 in gebruik te nemen. Als Eneco en Shell de vergunning winnen, krijgt het windpark naar verwachting een geïnstalleerd vermogen van in totaal 759 MW en levert het tenminste 3,3 TWh per jaar. Dit is genoeg om meer dan 1 miljoen huishoudens van groene stroom te voorzien. Het windpark komt op ongeveer 18,5 kilometer van de Nederlandse kust bij Egmond aan Zee te staan.

Met een waterstoffabriek op de Tweede Maasvlakte kan met de windenergie door middel van elektrolyse groene waterstof worden gemaakt. De waterstoffabriek zal een vermogen hebben van rond de 200 MW. Het definitieve investeringsbesluit voor de waterstoffabriek is nog niet genomen.

50 tot 60 ton per dag

Shell is van plan om de productie in 2023 te starten. Per dag zou dan 50.000 tot 60.000 kilogram waterstof gemaakt kunnen worden. Deze groene waterstof wordt in het begin tijdelijk gebruikt in de Shell-raffinaderij in Pernis om de productie van fossiele brandstoffen gedeeltelijk te verduurzamen. Daarmee kan minimaal 200.000 ton CO2 per jaar bespaard worden. De ambitie is om vanaf 2023 voldoende groene waterstof te hebben om de transportsector rechtstreeks te verduurzamen. Zo zouden elke dag ongeveer 2300 vrachtwagens op groene waterstof kunnen rijden, aldus Shell.

Hugelshofer vertrouwt op Van…Nieuwbouw Mercedes-dealer…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties