bekeken: 739 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

Scania: meer werkplaatsen voor defensietrucks

DOMEIN: Werkplaats

Geplaatst op: 19 december 2018, 10:42

Leestijd: 2 minuten

In het bijzijn van minister van Defensie Ank Bijleveld is bij Scania Production Zwolle de eerste Scania Gryphus truck afgeleverd aan het ministerie. De komende drie jaar gaat het om ruim tweeduizend stuks. Ze gaan de nieuwe logistieke ruggengraat vormen van de Nederlandse strijdkrachten.

Voor de Scania’s is een onderhoudscontract voor tien jaar afgesloten. Tot twee keer toe kan dit contract met vijf jaar verlengd worden. Het onderhoud gebeurt zowel door Scania-dealers als door Defensie zelf. De huidige Scania-trucks van Defensie kunnen terecht in negen dealerwerkplaatsen, verspreid over het land. Dat aantal zal gedurende het uitleveren van de nieuwe order, die precies 2.037 trucks omvat, worden opgevoerd naar zeventien dealerwerkplaatsen. Jaarlijks wil Scania driehonderd monteurs opleiden van zowel de eigen organisatie als van Defensie.

Modulair

De voertuigen worden geleverd in het kader van de Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen. De operatie omvat 2-, 3- en 4-assige All Wheel Drive trucks met laadvermogens van 5 en 10 ton of als trekkers voor zeer uiteenlopende toepassingen. De basis van de voertuigen wordt gevormd door het bekende modulaire concept van Scania. Aanvullend worden ze voorzien van het nodige bijzondere equipment. Scania levert de meeste trucks af met een 450 pk motor, de sterkere beschikken over 500 pk. De trucks hebben permanente all wheel aandrijving. Wanneer de chauffeur in het terrein komt, kan hij met een keuzeknop het gewenste aantal sperren inschakelen. Alle trucks zijn voorzien van een Opticruise automaat en de meeste hebben een retarder.

Wisselcabines

De order omvat tevens de levering van 185 gepantserde wisselcabines. Bij inzet in risicovolle gebieden kunnen de cabines gemonteerd worden, om de militaire chauffeurs te beschermen tegen zowel projectielen, landmijnen als bermbommen. De Scania Gryphus zal bij alle krijgsmachtdelen binnen Defensie worden ingezet. Bij Scania Production Zwolle vindt zowel de productie van de basischassis plaats als de afmontage met de specialistische opbouw. Dit gebeurt in een speciaal daarvoor gebouwde, nieuwe hal. Hierdoor levert de order zowel in Zwolle als bij de toeleveranciers een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid. Voor Defensie was dat een belangrijke afweging om weer voor Scania te kiezen.

Gebruikerstraining

De leveringen van de Gryphus zullen doorlopen tot 2022. De eerste voertuigen die instromen zijn bedoeld om de chauffeurs een intensieve gebruikerstraining te geven bij de Defensie-rijschool in Oirschot. Hiervoor zijn trainers van Scania Driver Services reeds gestart om in nauwe samenwerking met Defensie een train-the-trainer programma op te zetten om de chauffeurs de meest efficiënte rijstijl aan te leren. De impact van de chauffeur op de prestaties van de truck weegt zwaar mee, schrijft Scania. Met de correcte rijstijl kan dit aspect resulteren in een flinke verlaging van het brandstofverbruik – en daarmee de CO2-uitstoot.

Het Gryphus-exemplaar op de foto heeft veel spiegels: het is namelijk een leswagen. Andere exemplaren zijn nu nog niet beschikbaar. 

Tags: , , , , , , ,

119 Volvo-trucks voor RenewiDAF levert 540 trucks aan…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties