bekeken: 680 x
Waardeer dit artikel:
55 votes, average: 2,55 out of 555 votes, average: 2,55 out of 555 votes, average: 2,55 out of 555 votes, average: 2,55 out of 555 votes, average: 2,55 out of 5
(2,55)
(Inloggen is vereist)

Rituitwisseling in transportsector

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 21 november 2016, 14:02

Leestijd: 1 minuut

Samen Minder Leeg (Smile) – zo heet het initiatief van een aantal logistieke dienstverleners om meer efficiency in het wegtransport te creëren. Onderliggende gedachte is dat bundeling van ritten zorgt voor minder loze kilometers, wat zowel het milieu als de kostenkant bij de transporteur ten goede komt.

Betrokken partijen zijn enerzijds Refresco, Unilever, SCA en anderzijds de transporteurs GVT, Cornelissen Transport en Zandbergen. Samen hebben ze voor eigen gebruik een online platform ontwikkeld, dat is gericht op laagdrempelige, makkelijke toepassing. Daarbij is commerciële informatie over de ritten geen onderwerp van data-uitwisseling, om de wederzijdse openheid en het onderlinge vertrouwen niet te beschamen.

Het project vloeit voort uit een pilot die na de zomer is gehouden, onder toeziend oog van de stuurgroep Topconsortium voor Kennis en Innovatie. Daarin heeft onder meer TNO zitting. In de basis kijkt het IT-platform of en zo ja waar en wanneer ergens een vrachtwagen zonder lading op pad dreigt te gaan. Waar nodig en mogelijk maakt het systeem een match met een concurrent van de betreffende vervoerder. Volgens de initiatiefnemers zijn vanaf 2020 jaarlijks tot twintig miljoen transportkilometers te besparen, mocht de operationele samenwerking door rituitwisseling het gehoopte brede succes worden.

Ketensamenwerking is volgens de deelnemende partijen een noodzakelijke stap om de logistieke sector te verduurzamen en klimaatdoelstellingen te halen. Het gaat dan ook nadrukkelijk niet om een gesloten maar om een open systeem, teneinde het besparingseffect zo groot mogelijk te maken. Met als ideale plaatje dat te zijner tijd geen enkele vrachtwagen meer ‘leeg’ rijdt en de vervoersopdracht gewoon gefactureerd kan worden: ook al verzorgde uiteindelijk een ander de rit, de goederen zijn afgeleverd op het bestemde adres.

Tags: , , ,

Duitsland neemt LZV op in…Heiwo stapsgewijs naar betere…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties