bekeken: 1094 x
Waardeer dit artikel:
158 votes, average: 2,59 out of 5158 votes, average: 2,59 out of 5158 votes, average: 2,59 out of 5158 votes, average: 2,59 out of 5158 votes, average: 2,59 out of 5
(2,59)
(Inloggen is vereist)

Race om data is los!

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 25 oktober 2016, 09:18

Leestijd: 2 minuten

Op de IAA van 2016 werd duidelijk dat er een serieuze race is losgebarsten om de data van de fleetowner. Twee jaar geleden viel al tijdens de IAA op dat het Amerikaanse Wabco het Vlaamse Transics overnam. Wabco besefte dat data vertalen naar hapklare brokken voor de fleetowner deze zou aanzetten tot het willen delen van data en natuurlijk het interpreteren ervan.

Afgelopen editie van de IAA was de datarace doorgedrongen tot ver in de hallen waar onderdelen geshowd worden. Daardoor konden bezoekers zien hoe banden en zelfs wielen van datagenererende chips worden voorzien. Opvallend was dat, als laatste truckfabrikant, ook DAF door de bocht is met DAF Connect. ‘Industry Leading’, aldus topman Preston Feight, maar goed, zulk getoeter zijn we wel gewend van de Amerikanen. Een andere bron bij DAF vertrouwde me toe dat hun systeem echt onderscheidend is. Welnu, we zullen ons graag nader laten informeren. Wat zo mogelijk nog meer opviel, was de onthulling door VW-topman Andreas Renschler, van RIO, het ‘Markenübergreifend’ telematicaplatform van VW Truck & Bus Holding, formeel de jongste truckfabrikant die er is. Het is natuurlijk bijzonder veelzeggend dat Renschler een dataplatform gebruikt als bindmiddel tussen ‘zijn’ truckmerken MAN, Scania, Volkswagen Nutzfahrzeuge en Volkswagen do Brasil. De persbijeenkomst van VW begon met Renschler die een echte Amerikaanse International Prostar de hal binnenreed bij de VW Transporterfabriek in Hannover. Duidelijker kunnen de mondiale ambities van de VW truckdivisie niet onderstreept worden. Reken maar dat ook International ooit RIO gaat gebruiken.

De signalen van de IAA laten in elk geval zien dat de truckindustrie de data, die de activiteiten van hun klanten genereren, in eigen hand wil krijgen. Terwijl het juist in deze sector is, waar al tal van externe IT-partijen successen hebben geboekt. Ik voorspel dat de ‘usual suspects’ op de Nederlandse IT-markt een zware dobber gaan krijgen aan de stappen die de truckindustrie nu neemt. Zelfs de aanbieders van telematica rond de digitale tachograaf, neem VDO, zullen het niet makkelijk krijgen om hun Pro Connect-achtigen aan de man, pardon, fleetowner te krijgen. Daimler met Fleetboard en Volvo met Dynafleet leveren complete systemen. Een transportbedrijf kan er dus ook de planning mee doen. MAN en Scania slaan de handen ineen en DAF doet nu ook zijn ding. Iveco had al uitbesteed, dus dat is een ander verhaal. De truckindustrie trekt de data naar zich toe en zal zo proberen meer grip te krijgen op het aftersaleskanaal, dus ook op onderhoud en beheer. Dat is echter een nog veel grotere klus dan de data naar zich toe trekken. Maar met die data, heb je wel een beslissende eerste  stap te pakken.

Tags: , ,

Daimler Trucks verlaagt…Eric Brok directeur…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties