bekeken: 394 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Rabobank: ‘Stimuleer schoonste dieseltrucks’

DOMEIN:

Geplaatst op: 21 oktober 2019, 10:25

Leestijd: < 1 minuut

Volgens de Rabobank staat de energietransitie in de truckwereld stil, ondanks een grote behoefte aan emissieloze voertuigen in de markt. “Op korte termijn is er nog geen zicht op een bruikbaar en betaalbaar alternatief voor de dieseltruck”, schrijft de bank in haar Transportupdate.

“Deze ongemakkelijke boodschap” is volgens de bank nog niet doorgedrongen tot de politiek en samenleving. Een kloof die “grote gevolgen kan hebben voor de sector, die in 2020 ook al met een lichte krimp krijgt te kampen.”

Te goedkoop

Rabobank stelt dat transport ‘nog steeds’ te goedkoop is. Ambities om verder te verduurzamen vinden geen aansluiting bij de beschikbare mogelijkheden. Ten aanzien van verduurzaming schrijft de bank: “Elektrificatie van personenauto’s is de meest eenvoudige oplossing, gevolgd door elektrificatie van bestelbussen. De elektrische trucks, bakwagens en trekkers lijken verder weg. Een overgang naar waterstof lijkt realistischer, maar zal ook niet op grote schaal plaatsvinden voor 2025.”

Diesel subsidiëren

Voor het komende jaar verwacht Rabobank 0,6% krimp in de sector Transport en logistiek. Dit zou blijken uit ‘berekeningen’, maar wordt niet verder toegelicht. In een situatie van krimp staan bedrijven niet te springen om te investeren. “De overheid zou er bijvoorbeeld aan kunnen denken om op zeer korte termijn, in de huidige begroting, budget vrij te maken om de aanschaf van de allernieuwste dieselmodellen te bevorderen. Als alle resterende diesels onder de Euro 6-norm versneld vervangen worden, heeft dat op zeer korte termijn al een grote impact. Het CBS heeft namelijk recentelijk aangetoond dat juist de evolutie in de dieselmotoren tot een grote vermindering van de uitstoot per voertuig heeft geleid”, schrijft Rabobank.

Transport claimt miljarden in…Open Dag bij jubilerende…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties