fbpx
bekeken: 512 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Proef van start met zelfrijdende bus

DOMEIN:

Geplaatst op: 20 april 2018, 10:13

Leestijd: < 1 minuut

De Lijn en Brussels Airport Company hebben groen licht gegeven voor het proefproject met een zelfrijdende elektrische bus op de luchthaven. Na de zomer van 2019 starten de testen zonder passagiers bij constructeur 2GetThere in Utrecht. Begin 2020 komt de shuttlebus naar Brussels Airport voor verdere testen.

luchthaven“Als intermodale hub waar verschillende transportmiddelen naadloos op elkaar aansluiten, onderzoekt Brussels Airport voortdurend nieuwe mogelijkheden om deze hub duurzaam uit te breiden. Dit technologisch innovatief project om een zelfrijdende elektrische bus op een vast traject te laten rijden past bovendien in ons milieu-engagement om de impact op onze omgeving zo klein mogelijk te houden”, zegt Arnaud Feist, directeur van Brussels Airport Company.

“Vlaanderen neemt een voortrekkersrol op”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “In andere landen rijden er al enkele voertuigen zonder chauffeur. Vaak is dat in een eigen bedding met een steward aan boord. Hier is het de bedoeling dat de zelfrijdende shuttle autonoom over de openbare weg navigeert. Dit is spitstechnologie die echt tot de verbeelding spreekt. We doen hier een investering in de toekomst, in meer efficiëntie en in een verleidelijker aanbod van ons openbaar vervoer.”

Passagiers

Als de test positief uitpakt, kunnen beide partijen besluiten om de shuttle vanaf 2021 in te zetten voor daadwerkelijk vervoer van passagiers, bezoekers en werknemers. De bus zal dan een vast traject afleggen tussen de terminal en Brucargo.

Nederlands succes

Het besluit om met 2GetThere in zee te gaan is een groot succes voor het Utrechtse technologiebedrijf. Voor het project waren nog vier andere constructeurs in de race. 2GetThere levert ook al technologie voor projecten met autonoom rijden voor Bluewaters Island in Dubai (last-mileverbinding tussen het metronetwerk en het eiland met het grootste reuzenrad ter wereld) en de NanYang Technological University in Singapore.

Controle Benelux: 20 procent…Volvo selecteert tien…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties