bekeken: 298 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3,00)

Proces in München tegen truckkartel start

DOMEIN:

Geplaatst op: 22 oktober 2019, 16:49

Leestijd: < 1 minuut

Vanaf 23 oktober staan de Europese truckfabrikanten voor de rechter in München. Het gaat om de kartelkwestie, een omvangrijke zaak waarvoor de industrie drie jaar geleden al flink werd beboet.

De aanklacht telt 18.000 pagina’s en omhelst een claim van 827 miljoen euro voor 85.000 vrachtwagens waarvoor destijds te veel is betaald. Er is zo veel papier mee gemoeid, dat de aanklagers zich genoodzaakt zien om boompjes te planten op het Duitse eiland Rügen, om de uitgestoten CO2 te compenseren. In een tweede aanklacht treedt de Duitse TLN op. Hier gaat het om 7000 bedrijven en 200.000 vrachtwagens, waarvoor de aanklagers een half miljard euro terug willen zien. Een derde aanklacht is nog in voorbereiding. Vele duizenden Duitse vervoerders, waaronder Schenker en het Duitse leger, hopen zo alsnog gecompenseerd te worden.

Geen markteffect

Volgens een woordvoerder van MAN hebben de bruto prijzen en de hele kartelaanklacht echter geen kans bij de rechter. Ze argumenteert dat er van het kartel geen effect in de markt merkbaar is geweest. Ook Daimler verweert zich door te stellen dat het zich moet verdedigen tegen onheuse bejegening, zegt Uta Leitner van het bedrijf tegen de Duitse persdienst DPA.

Centraal in het proces staat de vraag of een derde partij wel een groep gedupeerden mag vertegenwoordigen, omdat de partij/rechtspersoon zelf geen schade heeft geleden. Begrijpelijkerwijs zetten de truckmerken hier vol op in.

Intelligente dodehoekcamera…150e Volvo-truck voor Van…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties