fbpx
bekeken: 677 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,00)

DAF-Paccar ziet truckmarkt 2020 teruglopen

DOMEIN:

Geplaatst op: 24 oktober 2019, 10:53

Leestijd: 2 minuten

Paccar, het moederbedrijf van DAF, verwacht dat dit jaar nog als vanouds te presteren. De Amerikanen tonen zich minder pessimistisch dan Volvo, dat eerder deze week stevige dalingen in de truckmarkten in de VS en Europa aankondigde.

De Amerikanen verwachten pas volgend jaar een ‘slowdown’, die leidt tot een verder gezonde vervangingsmarkt in zowel Europa als de VS. Maar de prognose van Paccar laat wel een flinke teruggang zien in de VS.

Gaan er dit jaar nog 310.000 nieuwe trucks naar klanten in de VS en Canada, volgend jaar zullen dat er hooguit nog 240.000 zijn. Paccar laat DAF-topman Harry Wolters aan het woord over Europa. Ook bij ons zullen dit jaar 310.000 trucks verkocht worden zwaarder dan 16 ton. Maar in 2020 zullen het er hooguit tussen de 260.000 en misschien nog 290.000 zijn. DAF dicht zichzelf nu een marktaandeel toe van 16,4% in Europa. Over hoe zich dat ontwikkelt, lezen we nu nog niets. Het zou maar kunnen dat DAF op de IAA van volgend jaar met een nieuw model komt.

Onderdelen

Paccar is de enige truckfabrikant die ook uitgebreid rapporteert over de onderdelenverkopen. Meest opvallend is hier dat wereldwijd steeds meer TRP-stores geopend worden, gespecialiseerde ‘winkels’ voor onderdelen. Daarvan zijn er wereldwijd nu meer dan tweehonderd. Ze verkopen meer dan alleen onderdelen voor de truckmerken van Paccar. De ‘stores’ zijn inmiddels op alle continenten te vinden. Paccar maakte een winst van 207 miljoen dollar voor belastingen op onderdelen in het derde kwartaal. Dat is een plus van tien procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Over de negen maanden van 2019 werd iets meer dan drie miljard dollar omgezet. Paccar bouwt nieuwe distributiecentra voor onderdelen in Las Vegas en in het Braziliaanse Ponta Grossa, waar Paccar DAF trucks assembleert.

Winst

Vooralsnog verslaat Paccar zichzelf weer met omzet- en verkoopcijfers. Ook met de winst zit het meer dan goed. Elke geïnvesteerde dollar is goed voor 9,5% na belastingen. In Zuid Amerika verwachten de Paccar-bobo’s groei en daar zullen DAF en Kenworth van profiteren, is de eigen prognose.

150e Volvo-truck voor Van…Venlo-Wenen, vol-elektrisch en…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties