bekeken: 206 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,00)

Onderzoek: Super EcoCombi kansrijk

DOMEIN:

Geplaatst op: 24 juli 2020, 16:11

Leestijd: < 1 minuut

Om het praktische gebruik van de 32 meter lange Super EcoCombi in Nederland in de komende 10 jaar te onderzoeken, heeft Buck Consultants International in samenwerking met CE Delft een studie uitgevoerd in opdracht van Topsector Logistiek. De SEC is kansrijk, concluderen de onderzoekers.

De Super EcoCombi (SEC) lijkt een logisch vervolg op de succesvolle inzet van de EcoCombi (LZV) van 25,25 meter in de afgelopen 15 jaar. De SEC bestaat uit een trekker met twee reguliere trailers, die verbonden worden met een dolly (onderstel). Het gebruik van standaard materieel maakt het combineren van trailers makkelijk, evenals het laden op een schip of trein. Eén van de conclusies uit het rapport is dat de SEC daarom kansen biedt om nieuwe logistieke concepten te ontwikkelen en trailers te combineren; niet alleen binnen een bedrijf of samenwerkingsverband maar juist ook daarbuiten. 

7 marktsegmenten

Een andere conclusie is dat de inzet van de SEC kansrijk is in zeven marktsegmenten, naar verwachting met zo’n 2000 tot 6000 SEC ritten per dag in 2030, afhankelijk van de economische ontwikkeling. Het overgrote deel van deze ritten betreft goederen met een groot volume, denk aan sierteelt of retail logistiek. Dit betekent dat in deze ritten niet het maximale gewicht van 72 ton zal worden vervoerd. Binnen deze zeven sectoren en voor bepaalde ritten in logistieke ketens kunnen SEC’s worden ingezet, waarmee (op ritniveau) aanzienlijke kosten- en CO2-besparingen mogelijk zijn. Deze besparingen liggen in de orde van grootte van 20 tot 60 miljoen euro aan bedrijfseconomische kostenbesparingen en 50.000 tot 150.000 ton aan extra CO2-besparing in 2030.   

Zeventien Renaults voor Bolk…Continental verwelkomt nieuwe…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties