fbpx
bekeken: 455 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,00)

Onderzoek naar orders BYD

DOMEIN:

Geplaatst op: 24 december 2019, 12:18

Leestijd: < 1 minuut

De beslissing van twee Nederlandse vervoermaatschappijen om hun orders voor nieuwe elektrische bussen (ruim vierhonderd in totaal) te gunnen aan het Chinese BYD is slecht gevallen bij het Nederlandse VDL. Staatssecretaris Mona Keijzer toont begrip voor de frustratie bij de Nederlandse bussenfabrikant en stelt een onderzoek in.

Toen bekend werd dat de Overijsselse streekvervoerder Keolis 259 elektrische bussen had besteld bij BYD, klom oprichter van VDL Wim van der Leegte in de pen. In een open brief in het FD sprak hij zijn frustratie uit dat de order niet werd gegund aan VDL. Dat niet alleen, volgens Van der Leegte was het ook een structurele bedreiging voor de werkgelegenheid in Nederland.

Oneerlijk

Van der Leegte betoogde dat Chinese bedrijven niet alleen tegen lagere lonen kunnen produceren, maar ook nog eens staatssteun ontvangen. Bovendien is de handelsbalans tussen China en Nederland verstoord, omdat Chinese bedrijven nu eenmaal veel makkelijker naar Nederland kunnen exporteren dan andersom.

Staatssecretaris Keijzer lijkt nu gehoor te geven aan de kritiek van Van der Leegte. In De Telegraaf van 24 december zegt zij: “De vraag is of hier sprake is van oneerlijke concurrentie. Dat weet ik nog niet.”

Volgens De Telegraaf gaat Keijzer vervolgens na hoe de deal tot stand is gekomen.

Beter

In het Eindhovens Dagblad liet een woordvoerder van Keolis, dat 259 elektrische bussen bestelde bij BYD, begin december weten dat de keuze is gevallen op BYD vanwege goede ervaringen met de bussen in Almere en Utrecht, een grotere batterijcapaciteit en natuurlijk een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. VDL zou niet de bussen hebben kunnen leveren die door Keolis waren gewenst. Bovendien zouden ze niet op tijd geleverd kunnen worden.

‘Transitie in 2030…Holl geeft gas met remmen
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties