Staatsbosbeheer rijdt fossielvrij

Staatsbosbeheer is in 2020 geheel overgeschakeld op Neste My hernieuwbare diesel (HVO100). Hiermee wil Staatsbosbeheer nadrukkelijker invulling geven aan zijn duurzaamheidsdoelstellingen.

Staatsbosbeheer heeft in totaal 640 bedrijfsauto’s rijden. Als sinds 2015 wordt hiervoor Neste My hernieuwbare diesel getankt. Jaco Harmsma, landelijk adviseur wagenpark en mechanisatie: “In 2020 zijn alle eigen dieseltanks voorzien van Neste MY en gebruiken we circa 300.000 liter per jaar.

Door over te schakelen op HVO100 wil Staatsbosbeheer een voorbeeld zijn voor andere organisaties, “maar ook voor de landbouwbedrijven om ons heen, waar we mee samenwerken”, aldus Harmsma. “Wij kiezen voor Neste MY omdat het een fossielvrij product is, gemaakt uit herwinbare grondstoffen. En het is betrouwbaar, met een gedegen certificering. Dat is voor ons erg belangrijk.”

Voordelen

Neste My hernieuwbare diesel wordt gemaakt uit 100 procent hernieuwbare grondstoffen, bijvoorbeeld gebruikt frituurvet en andere afvalproducten. Hiermee is een vermindering in de uitstoot van broeikasgassen mogelijk tot wel 90 procent ten opzichte van fossiele diesel. “Het is de beste transitiebrandstof naar een emissievrije bedrijfsvoering”, zegt Harmsma, maar er zijn nog meer voordelen: “We hebben minder uitlaatgassen, minder rook. Het is een reukloos product.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 622 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *