Offerteaanvragen transport leiden tot extreme prijsverschillen

Quicargo, digitaal platform voor palletvervoer, heeft onderzoek gedaan naar het aanvragen van transportoffertes bij verschillende transportbedrijven in Europa. De geoffreerde prijs blijkt tot bijna drie keer hoger te kunnen zijn tussen twee aanbieders.

Voor het onderzoek zijn 155 transportbedrijven benaderd, die vervolgens onderverdeeld zijn in twee groepen: Binnen Nederland en Internationaal. De aanvraag ging over twee verschillende dienstverleningen: deellading (LTL) en volle lading (FTL). De reacties zijn beoordeeld op vier verschillende punten. Allereerst de prijs, het verschil in transportkosten. Ook de reactietijd woog mee voor binnenlandse zendingen, specifiek het aantal uren tot het ontvangen antwoord. Het aantal antwoorden en de compleetheid ervan woog ook mee.

Wat blijkt? De prijs kan tot bijna drie keer hoger zijn tussen twee aanbieders. Bovendien kost het een transportbedrijf gemiddeld 9 uur om een offerte te beantwoorden en negeert twee derde van de transportbedrijven offerteaanvragen. Slechts 17,4% van alle bedrijven gaf een volwaardig antwoord.

Het onderzoek toont significante verschillen tussen de prijzen uit offerteaanvragen. De goedkoopste prijs van een transportbedrijf was 73,22% lager dan het duurste aanbod. De uitkomst kan als een verrassing komen, gezien de tarieven voor binnenlandse zendingen die tot wel 270,45% hoger kunnen uitvallen per transportaanbieder. De prijzen variëren tussen €110 en €408 met een gemiddelde van €211. Prijzen voor binnenlandse FTL-zendingen kunnen zelfs tot 273,36% hoger uitvallen, met tarieven die van €190 helemaal oplopen tot €709. Prijsverschillen voor internationaal transport zijn wel lager dan voor binnenlands transport. Desalniettemin is de duurste aanbieding voor een internationale deellading naar Zweden toch 182,26% hoger dan het goedkoopste aanbod. Interessant is dat de prijsvork van de aanbiedingen het kleinst is voor internationale FTL-ladingen van 33 pallets. Tussen de uiterste prijzen zit hier ‘slechts’ een verschil van 82,89%.

Kosten per pallet

Daarnaast heeft Quicargo ook gekeken naar de verschillen in prijs per pallet. De binnenlandse FTL-kosten per pallet starten vanaf €5,76, terwijl bij internationale deelladingen de prijs per pallet tot wel €140 kan oplopen. Het is verder het benoemen waard dat de laagste kosten per pallet voor internationale LTL’s (€49,60) lager uitvallen dan de kosten per pallet voor internationale FTL’s (€51,36). De verzamelde data toont aan dat de gemiddelde reactietijd ongeveer 9 uur bedraagt.

Reactietijd

Slechts 14,29% van de benaderde aanbieders die reageerden heeft binnen het uur een aanbod gedaan. 82,86% van de bedrijven geeft antwoord binnen 1 werkdag, terwijl 17,14% er tot wel 48 uur over doet. Meer dan 85% van de transport aanbieders reageert niet binnen 60 minuten op een offerteaanvraag. In totaal zijn 155 transportbedrijven benaderd met een offerteaanvraag voor twee verschillende transportopdrachten (LTL en FTL). Slechts 54 van de 155 benaderde bedrijven hebben een reactie gegeven. Binnenlandse offerteaanvragen hebben een responspercentage van 32,38%, terwijl deze voor internationale transportoffertes op 40% ligt.

50% van de antwoorden op de offerte-aanvragen bevat een prijs voor zowel de deellading en de full-truckload. 17% geeft enkel een prijs voor één van de twee diensten en 33% geeft een reactie zonder prijs. Quicargo verbindt aan het onderzoek de conclusie deze nadelen te ondervangen door gebruik te maken van digitale transportaanbieders. Deze dienstverleners zijn geen vervanging van traditionele transportbedrijven, maar acteren juist als brug tussen verladers en vervoerders. Quicargo is zo’n ‘bemiddelaar’ die vracht koppelt met lege vrachtruimte van vervoerders.

Via het platform kunnen ad hoc prijzen voor vele Europese routes online worden berekend. Dit betekent dat verladers niet hoeven te wachten op een antwoord van een offerte om de transportprijzen in te zien. 

Barend Luiting

Hoofdredacteur Aftersales Magazine. Branchekenner annex bladenmaker. Houdt van vintage designs en dito single malts. Lijfspreuk: zonder wrijving geen glans.

Barend Luiting has 321 posts and counting. See all posts by Barend Luiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.