NOS kritisch over coronasteun aan DAF

Grote bedrijven die in Nederland voor miljoenen aan coronasteun ontvingen, keren aan hun buitenlandse aandeelhouders gewoon dividend uit, meldt de NOS. Als voorbeeld geeft ze uitzendbureau Adecco, IT-bedrijf Atos en truckfabrikant DAF.

Eerder leek het er nog op dat de overheid wel coronasteun wilde verlenen, maar onder de voorwaarde dat er geen winsten mogen worden uitgekeerd aan aandeelhouders. Na druk van het bedrijfsleven zag het ministerie van zo’n verbod af, omdat een verbod ten koste zou gaan van werkgelegenheid. Deze buitenlandse moederbedrijven doen dus officieel niet iets wat niet mag”, aldus de NOS.

Vrachtwagenbouwer DAF ontving bijna 49 miljoen euro aan loonsteun. Intussen maakte moederbedrijf Paccar gewoon winst en kregen de aandeelhouders hiervan hun deel. Volgens de NOS keerde Paccar 576 miljoen euro aan dividend uit aan aandeelhouders en zijn ook bonussen uitbetaald aan de topmanagers van het bedrijf.  

Werkgelegenheid

Volgens DAF wordt de ontvangen loonsteun gebruikt voor het behoud van werkgelegenheid. DAF zegt te begrijpen dat Paccar winst heeft uitgekeerd: “Het vertrouwen van aandeelhouders in de onderneming is belangrijk en daar hoort een stabiel dividendbeleid bij”, zegt een woordvoerder.

Het Ministerie van Sociale Zaken zegt tegen de NOS dat de kosten van een eis waarbij dividenduitkering wordt verboden, niet opwegen tegen de baten.  Reisorganisaties TUI en Booking.com, die ook steun ontvingen, zagen volgens de NOS wel af van winstuitkering in coronatijden.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3347 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.