Mewa verduurzaamt leveringsconcept

De Duitse textieldienstverlener Mewa heeft zijn duurzaamheidsstrategie uitgebreid naar logistiek en transport. Het bedrijf streeft daarmee naar een volledig klimaatneutrale distributie.

Voor grootstedelijke gebieden heeft Mewa een nieuw, klimaatneutraal leveringsconcept uitgewerkt:  kleinere, elektrisch aangedreven voertuigen nemen er de last mile over. In plaats van rechtstreeks naar de klant te rijden voert een vrachtwagen de huurkleding van bij het wasbedrijf naar een city hub op een centrale plek in het stadscentrum. Vandaar brengen e-cargobikes en elektrische bestelwagens de werkkleding emissievrij naar hun bestemming en dat doen ze op groene stroom. Dit leveringsconcept is al actief in Berlijn en Hamburg. De bedoeling is dit concept over te brengen naar andere grote Europese steden.

Fossielvrij

Voor zover de bestaande infrastructuur het toelaat, worden ook op langere routes steeds meer vormen van aandrijving zonder fossiele brandstoffen gebruikt. Zo heeft Mewa twee XCIENT Fuel Cell-vrachtwagens van Hyundai in gebruik in Zwitserse distributiegebieden en in Baden-Württemberg in Duitsland. Een derde elektrische vrachtwagen op waterstof zal vanaf 2022 in Noord-Duitsland worden ingezet. In januari 2023 zullen meerdere elektrische vrachtwagens op batterijen dieselvrachtwagens van 7,5 ton vervangen.

Kay Simon, hoofd mobiliteitsconcepten bij Mewa: “Op weg naar klimaatneutraliteit staan verschillende middelen ter beschikking. De grootste hefboom is beslist de voertuigkeuze. In ieder Europees land zijn de voorwaarden evenwel anders. Voor alternatieve aandrijving komen wat ons betreft alleen volledig klimaatneutrale oplossingen in aanmerking. Ook de gebruikte waterstof moet met andere woorden 100 procent CO2-uitstootvrij geproduceerd zijn.”

Duurzaamheid

Kay Simon legt uit dat het streven naar een duurzame bedrijfsvoering ook grenzen heeft. “Doorslaggevend voor ons zijn de CO2-balans en de totale bedrijfskosten. Daarbij gaan we uit van de eigen verbruikscurves van onze dienst en niet van gegevens uit brochures. Ons doel is een volledig klimaatneutrale distributie tegen dezelfde kosten.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 622 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *