MAN:  5 miljard omzet in eerste half jaar

Truckfabrikant MAN behaalde in de eerste helft van dit jaar een omzet van vijf miljard euro. Ondanks een ‘klein verlies’ in het tweede kwartaal, komt de fabrikant uit op een resultaat van 34 miljoen gerekend over het half jaar.

De problemen werden natuurlijk veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, waardoor de fabrieken zes weken dicht moesten. Daarnaast, zegt MAN, was er sprake van nog meer onderdelen waar moeilijk aan te komen was. Verder spelen sterk gestegen grondstoffen- en onderdelenprijzen een rol in de tot stand koming van deze cijfers.

Minder afzet

MAN leverde het afgelopen half jaar zo’n 35.000 voertuigen af. Dat is 26% minder dan in dezelfde periode in 2021 en komt grotendeels voor rekening van het trucksegment waar de teruggang 30% bedroeg. Verder daalde de aflevering van het aantal bestelauto’s met 18% tot zo’n 9300 eenheden. Bij de bussen viel de teruggang mee, die bleef beperkt tot zes procent. Aan de aftersaleskant gaat het een stuk beter. De omzet van onderdelen en services steeg met 13% tot 1,3 miljard euro.

MAN was verder zeven miljoen kwijt aan het herstructureren van het bederijf en 32 miljoen aan het probleem om noodgedwongen minder afhankelijk te worden van leveranciers uit Oekraïne.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3408 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.