Gezamenlijke aanpak personeelstekort

Onder de naam Logmotion presenteren onderwijs en bedrijfsleven in Noord-Holland een gezamenlijk actieplan om het toenemende tekort aan goed opgeleide werknemers in de sector transport en logistiek terug te dringen. Doel is jongeren en zij-instromers in Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland te interesseren voor een mbo-opleiding en een baan in de sector.

Om het actieplan te kunnen uitvoeren heeft het Horizon College een subsidieaanvraag gedaan voor 2,5 miljoen euro bij het Regionaal Investeringsfonds. Danica Zewald van het Horizon College is de projectleider van Logmotion: “Logmotion gaat voor een verrijking en vernieuwing van het onderwijs zorgen. We gaan het bedrijfsleven meer bij het onderwijs betrekken, met meer praktijk in de lessen en meer lessen op locatie. We gaan twee fieldlabs ontwikkelen waar studenten in een simulatieomgeving nieuwe technieken leren. Alle inspanningen moeten ervoor zorgen dat de mbo-opleidingen Transport en Logistiek en Bedrijfsautotechnicus aantrekkelijker worden en meer studenten aantrekken. We willen een groei van 30 procent van het aantal studenten realiseren in 2025.”

1400 banen

Het Horizon College heeft berekend dat er in de regio Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland per jaar circa 1400 banen beschikbaar zijn. De uitstroom van studenten voorziet slechts in de helft daarvan. Het gaat met name om studenten in de opleidingen chauffeur wegvervoer, manager transport & logistiek, logistiek medewerker, logistiek teamleider en bedrijfsautotechnicus.

Logmotion is een gezamenlijk initiatief van onderwijs en bedrijven die actief zijn in logistiek en transport. Het is nog altijd mogelijk om deel te nemen aan het initiatief. Projectleider Danica Zewald: “Hoe meer bedrijven meedoen, hoe beter. Zo kunnen we gezamenlijk de schouders eronder zetten om krapte op de arbeidsmarkt te voorkomen.”

Op de foto van links naar rechts: Danica Zewald (Horizon College), Mattijs de Vries (Bejo) en Jacco Rijkhoff (LVS Trucks).

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 560 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.