DAF en Daimler Trucks optimistisch over 2022

Truckfabrikanten DAF en Daimler Trucks (Mercedes-Benz) verwachten dat de diverse truckmarkten zich gunstig zullen ontwikkelen dit jaar. Dit, ondanks de oorlog in Oekraïne, materialentekorten en sterk gestegen grondstofprijzen.  

Ondanks deze problemen verwacht Daimler wederom tien procent meer voertuigen wereldwijd af te leveren dan het voorbije jaar. Ook in 2021 was er al sprake van een dergelijke groei. Soortgelijke geluiden horen we bij DAF. Daar wordt rekening gehouden met een verhoging van de productie naar 250 trucks per dag. Nog maar net een week geleden, verhoogde DAF de productie van 220 naar 240 trucks per dag. DAF lijdt net al alle andere producenten nog aan het chiptekort, maar zegt desondanks toch dit te kunnen doen.  Net als Daimler, dag ook DAF de omzet in 2021 flink groeien, omdat in 2020 de pandemie natuurlijk even alles op de rem zette, ook al sloot DAF zijn fabrieken niet.

Meer dan een half miljoen

Daimler Trucks verwacht dit jaar een half miljoen trucks of zelfs nog meer te verkopen, wereldwijd. Daarbij zegt de fabrikant een rendement op de omzet te verachten van tussen de zeven en negen procent. Over de oorlog in Oekraïne zegt Daimler dat het organisaties ondersteunt die hulp bieden aan Oekraïense vluchtelingen en dat de het stoppen van verkopen in landen als Rusland en Oekraïne nauwelijks van invloed is op de totale verkopen.

Bij DAF horen we identieke geluiden. Daar verwacht Michiel Kuijs dat de Nederlandse markt voor trucks zwaarder dan 16 ton GVW op zo’n 12.000 stuks uit zal komen. Meer over DAF, onder andere over onderdelen en gebruikte trucks, in het komende magazine.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3316 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.