Altra verkoopt Jacobs Vehicle Systems aan Cummins

De Amerikaanse motorenfabrikant Cummins heeft Jacobs Vehicle Systems gekocht van Altra Industrial Motion Corp. Daarmee komt de fabrikant van de klassieke Jake Brake weer thuis bij zijn oorspronkelijke uitvinder.

De Jacobs Brake of Jake Brake werd ruim vijftig jaar geleden uitgevonden door Clessie Cummins. Het principe is dat uitlaatkleppen al geopend worden voordat de compressieslag eindigt, wat een groot motorremvermogen oplevert en een hoop herrie. Maar dat is niet de reden waarom Cummins Jacobs weer in eigen huis haalt. Jacobs heeft zich ontwikkeld tot specialist in technologie die Cummins zegt nodig te hebben bij de ontwikkeling van toekomstige dieselmotoren.

Tweede acquisitie

Cummins heeft al een elektrische truck ontwikkeld, maar beseft dat er voor de komende jaren ook modernere dieselmotoren nodig zijn. Naast motorrem-techniek, is Jacobs ook ver met techniek waarbij cilinders tijdelijk uitgeschakeld worden als methode om verbruik en emissies verder te reduceren.  Bij Jacobs werken nu zo’n 600 personeelsleden die allen in dienst komen van Cummins.

De acquisitie is de tweede in korte tijd van Cummins. In februari nog nam Cummins de resterende aandelen over van de joint-venture met Westport inspuittechniek. Deze joint-venture bestond al twee decennia en had tot doel inspuittechniek voor gasmotoren te ontwikkelen. Deze techniek wil Cummins nu verder ontwikkelen om ook waterstof in verbrandingskamers te kunnen inspuiten.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3308 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.