Rotterdam krijgt fabriek voor batterijrecycling

De haven van Rotterdam heeft een overeenkomst gesloten met het batterijenrecyclingbedrijf TES. Het bedrijf huurt aan de Elbeweg een terrein van ongeveer 10.000 vierkante meter, met een loods van 2000 vierkante meter van het Havenbedrijf Rotterdam. De mogelijkheid bestaat om te groeien tot ongeveer 40.000 vierkante meter. De fabriek moet eind 2022 volledig operationeel zijn. 

Volgens TES wordt dit de eerste recyclingfabriek in ons land van lithium-ionbatterijen. Het bedrijf heeft al soortgelijke fabrieken in Grenoble en Singapore. Op laatstgenoemde locatie kan per dag 14 ton aan lithium-ionbatterijen gerecycled worden. Dit komt neer op 280.000 smartphonebatterijen.

14 keer zo veel

TES zegt dat de stap om naar Rotterdam te komen is ingegeven door de Europese Green Deal en dat de vraag naar apparaten en voertuigen voorzien van lithium-ionbatterijen zal verveertienvoudigen in 2030 vergeleken met 2018.

Het Rotterdamse havenbedrijf zegt te verwachten dat de fabriek in Rotterdam uiteindelijk de grootste in zijn soort zal zijn in Europa. “Als we straks operationeel zijn hebben we de capaciteit om jaarlijks 10.000 ton materiaal te verwerken, gericht op het herwinnen van nikkel, kobalt en lithium als grondstof voor het maken van nieuwe batterijen”, zegt een woordvoerder van TES. Meer dan 90 procent van deze materialen blijkt herwinbaar te zijn, met een zuiverheidsgraad van bijna 99 procent, aldus TES.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3520 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *