Paccar leverde minder trucks af vanwege chiptekort

In het derde kwartaal van dit jaar leverde Paccar, dat in de VS de merken Kenworth en Peterbilt verkoopt en in Europa en daarbuiten DAF, 7000 trucks minder af dan het had gekund. De oorzaak hiervoor ligt bij het wereldwijde chiptekort.

Van die 7000 is niet duidelijk om hoeveel DAF’s het gaat. Paccar zegt dat het er vanuit gaat dat deze problemen worden opgelost maar verzuimt erbij te vertellen wanneer dit weer het geval zal zijn. He bedrijf zag de netto inkomsten met 7,8 miljoen dollar dalen en zag verder de omzet toch nog stijgen.

Voor Europa voorspelt Paccar een duidelijk lagere markt in het segment boven zestien ton dan eerder dit jaar. Het bedrijf verwacht dat de markt in 2022 zal herstellen. Het marktaandeel van DAF in Brazilië is inmiddels gestegen tot 5,6%.

10.000 nieuw DAF’s

Wat verder opvalt aan het bericht van Paccar is dat DAF de 10.000 bestellingen voor de nieuwe truckserie heeft overschreden. Inmiddels is de productie van de nieuwe truckserie begonnen. De vraag is dan natuurlijk in hoeverre DAF hierbij nog last ondervindt van het wereldwijde chiptekort. Vandaag nog publiceerde ACEA een verklaring, waarin het oproept om chipproductie waar mogelijk naar Europa te verplaatsen. De Europese auto- en truck-industrie is hier nog te afhankelijk van Azië, aldus ACEA, de lobbyclub van autoproducenten in Brussel.

Connected

Paccar zegt verder dat het zijn Connect-systeem een globale status geeft. Dat houdt in dat alle trucks van het merk hetzelfde systeem gemonteerd krijgen. Paccar was laat met connectiviteit, pas in 2016 werd het geïntroduceerd, toen alleen nog voor DAF. Het huidige systeem is volgens de fabrikant in staat tot over the air updates. Paccar rapporteert verder wederom gestegen inkomsten uit onderdelenverkoop.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3348 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.