Multimerkservice biedt kansen aan OEM’s

Strategieën zoals de digitalisering van de aftersales, het aanbieden van white labels en service aan meerdere merken zijn essentieel voor de toeleveranciers aan autofabrikanten. Desondanks zal de groei van de aftermarket traag zijn als gevolg van de lage groei in het aantal voertuigen op de weg en het trage herstel van de voertuigregistraties tijdens de coronapandemie.

Dat concludeert Frost & Sullivan in een recente analyse van de aftermarket voor bedrijfsvoertuigen in Europa. “Een toename van het aantal oudere vrachtwagens op de weg biedt OEM’s de mogelijkheid om voordelig geprijsde producten te bedenken voor wagenparkbeheerders die met oudere vrachtwagens werken”, zegt Jagadesh Chandran namens Frost & Sullivan. “In de toekomst zal de opkomst van elektrische en autonome vrachtwagens naar verwachting de behoefte aan nieuwe producten bespoedigen, waardoor de vraag naar originele onderdelen van OEM’s zal toenemen.”

Extra inkomsten

Chandran voegde toe: “Remanufacturing van vervangende onderdelen en service voor meerdere merken zullen extra inkomstenstromen voor OEM’s creëren, waardoor tegemoet wordt gekomen aan de behoeften van het prijsgevoelige klantensegment dat zich bezighoudt met relatief oudere voertuigen. Verder zal voorspellend onderhoud een noodzaak worden, aangezien op tijd gebaseerd onderhoud aan betekenis zal inboeten. Hierdoor zullen de data-enabled platforms en inkomstenstromen van OEM’s resulteren in geavanceerde diensten zoals voorspellende analyses en prognoses.”

Frost & Sullivan adviseert toeleveranciers aan de auto-industrie daarom hun onderhouds- en reparatiediensten uit te breiden buiten de erkende dealers om. Ze zouden zich ook moeten oriënteren op het gebruik van 3D-geprinte en plastic onderdelen. Strategische partnerschappen met bedrijven die actief zijn op het gebied van voorspellend onderhoud kunnen bovendien de afzetmogelijkheden vergroten.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 622 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *