Daimler zet streep door samenwerking Kamaz

Fabrikant Daimler Trucks stopt met het leveren van cabines en onderdelen aan de Russische truckbouwer Kamaz. De Duitsers zeggen verbijsterd te zijn over de inval in Oekraïne. Kamaz is hofleverancier van het rode leger.

“Met het oog op de gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben we besloten om onze activiteiten in Rusland direct te staken tot nader order”, zegt Daimler Trucks in een verklaring. Twaalf jaar geleden nam Daimler Trucks een aandeel in Kamaz en begon het onderdelen te leveren aan de Russen. Dit leidde tot de Kamaz 54901, waarvan op bijgaande foto duidelijk de lijnen van de Mercedes Actros MP4-cabine te zien zijn. Aanvankelijk bezat Daimler Trucks 10 procent van de aandelen van Kamaz. Geleidelijk werd dit verhoogd naar 15 procent.

Staatsbedrijf

Kamaz is een nog relatief jong staatsbedrijf dat in de Sovjettijd werd opgericht. Kamaz leunt voornamelijk op defensie-orders, maar is intussen ook de meest geziene truck op Russische wegen. Het vermaarde rallyteam is het enige profteam in de wereld in zijn soort.   

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3316 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.