bekeken: 174 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

OM eist vijf jaar cel tegen cocaïnevervoerder

DOMEIN:

Geplaatst op: 20 mei 2020, 10:24

Leestijd: 2 minuten

Wat een bonafide internationale transportonderneming leek, was in werkelijkheid een florerende vervoerder van cocaïne. Om die reden eiste het Openbaar Ministerie vandaag tegen de vijftigjarige hoofdverdachte, directeur van het bedrijf uit Zeewolde, vijf jaar gevangenisstraf, duizend euro boete en terugbetaling van 332.914.05 euro.

De 49-jarige levenspartner van de hoofdverdachte, die de administratie voor haar rekening nam, moet wat het OM betreft vijf maanden de cel in. Tegen twee chauffeurs (59 en 63 jaar) is vijftien maanden gevangenisstraf de eis. Bij een derde chauffeur, tevens mededirecteur (43), bestaat de eis uit een geldboete van 450 euro voor het bezit van een taser. De strafeis tegen het transportbedrijf bestaat uit een geldboete van 75.000 euro én een boete van 5.000 euro voor het niet voeren van een kasboek. Ook vindt het OM de ontneming van 332.914.05 euro wederrechtelijk verkregen voordeel (drugsgeld) op zijn plaats.

Witwassen

Volgens het OM vonden ook andere strafbare feiten plaats, zoals drugs- en wapenbezit, witwassen van crimineel geld (ruim 332.000 euro), bezit van stroomstootwapens en een Glock pistool met munitie, evenals cocaïne en hennep. Daarnaast zijn grote hoeveelheden contant geld in beslag genomen, waaronder 42.000 euro in een kledingkast van de hoofdverdachte. Hem rekent het OM aan dat hij anderen grote risico’s liet lopen, terwijl hij zelf buiten schot probeerde te blijven. Zo probeerde hij, een paar maanden nadat een chauffeur op 23 juni 2015 in Engeland was aangehouden, een drugstransport naar Portugal te regelen voor twee andere chauffeurs. Ook naar Scandinavië vonden cocaïnetransporten plaats.

Wat in de aanloop naar de arrestatie volgens het OM opviel, was dat de eigenaar beschikte over zeer luxe goederen en sieraden, terwijl hij aan de fiscus een inkomen op bijstandsniveau aangaf. Ook stonden de florerende zaken in contrast met de periode van oprichting – het dieptepunt van de kredietcrisis. “In 2015 bedroeg de jaaromzet bijna een miljoen euro. Dat is tegen de economische stroom van de jaren 2008 tot en met 2013 in.”

Contante geldbedragen

Financieel onderzoek heeft uitgewezen dat er sprake was van contante betalingen van facturen e.d. uit naam van het bedrijf. Hoewel de Belastingwet het verplicht een gedegen administratie te voeren, ontbreekt deze of een kasboek volledig. De verdachten kunnen volgens het OM de geldstromen niet boekhoudkundig verantwoorden, evenmin als de herkomst van de gelden.

19 Actros trucks voor…ASKO bestelt 75 elektrische…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties