Hoewel gemeentes zelf gaan over de regelgeving en de harmonisatie van hun milieuzone, blijkt nu dat die harmonisatie het leven van de stadsdistributeur die actief is in meerdere steden, een stuk vereenvoudigt.

Er komt nu één centraal loket waar ondernemers ontheffingen voor meerdere gemeenten kunnen aanvragen. Het Ministerie van I&W werkt aan een efficiënte beoordelingsprocedure. Geadviseerd wordt verder om tot een landelijke vrijstelling te komen en dat de RVO ontheffingen regelt voor voertuigen met een dieselmotor. Dat vergt dan wel een wijziging in het kentekenreglement om emissieklassen te kunnen aantekenen op het kenteken.

Het Ministerie is zich verder bewust van mogelijke onduidelijkheid wanneer er sprake is van zowel een milieuzone als van een zero-emissiezone. Met betrokken partijen wordt daarom een visie hierover opgesteld, die in het voorjaar van 2023 naar het Parlement wordt gestuurd.

Koelmachines

Er s onderzoek gedaan in hoeverre gehandhaafd kan worden op de toepassing van elektrische koelmachines in binnensteden. De elektrische koelmachine rukt op, maar de meerderheid van vrachtwagens met geconditioneerde laadruimten heeft nog een dieselmachine. Die stoot anderhalf keer zoveel NOx (stikstofoxide) uit en tien keer zoveel fijnstof als een Euro VI vrachtwagenmotor. Handhaving is nu nog niet mogelijk stelt het Ministerie, omdat er nog gegevens van koelmachines ontbreken.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties