Een opmerkelijk besluit van kabinet-Schoof: het trekt zijn bewaren in tegen de invoering van ZE-zones op 1 januari 2025. In het regeerakkoord stond nog dat het kabinet de invoering wilde uitstellen, ondanks dat gemeenten zelf doorgingen met de zero-emissiezone.
De beslissing is een kleine nederlaag voor het nieuwe kabinet, dat graag het punt wil maken dat het alles anders gaat doen dan kabinet-Rutte. Staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu heeft de gemeenten geïnformeerd dat de bezwaren zijn ingetrokken en dat het vastgestelde beleid gevolgd blijft worden. Dit betekent dat veertien gemeentes vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone invoeren in hun binnenstad.
Nu hadden die gemeentes ondanks de bezwaren van het kabinet toch wel een zero-emissiezone ingevoerd. De vier grote steden, maar ook bijvoorbeeld Assen en Tilburg hadden al eerder verklaard de zero-emissiezones toch wel in te voeren. Een wethouder van Gouda hekelde het kabinet eerder voor het voorrang geven van korte-termijnbeleid ten nadele van ondernemers die wilden investeren in duurzaamheid.
Voor ondernemers is de draai van het kabinet goed nieuws: het geeft ze iets meer zekerheid. Hiervoor hadden ondernemers en belangenorganisaties al meerdere oproepen gedaan. Vooral bedrijven die al geïnvesteerd hebben in duurzaam materiaal zien zich gesterkt door de aankondiging, al wijzigt er feitelijk niks. Door de invoering van de zero-emissiezones op 1 januari 2025 mogen vervuilende dieselvoertuigen in veertien steden het centrum niet meer in. Voor moderne diesels geldt een overgangsregeling. Precieze regels zijn te vinden op www.opwegnaarzes.nl