De Europese organisatie van leveranciers van auto-onderdelen, CLEPA, bepleit aangepaste regels voor maten en gewichten voor elektrische vrachtauto’s. Het heeft hiervoor een voorstel ingediend bij de Europese Unie.

Om de transitie naar duurzaam transport vlot te trekken, vergadert het Europees Parlement deze week over verruiming van de regels. Dit moet elektrische vrachtauto’s aantrekkelijker maken in de nabije toekomst, want nu zitten de geldende regels nog in de weg. Een elektrische vrachtauto heeft door zijn grote accupakket hogere gewichten dan een normale vrachtauto. Hierdoor mag hij minder lading meenemen.

Meer dan alleen elektrische vrachtauto’s

Aanpassing van de regels is een goed idee, zo vindt CLEPA. Zij hebben daarom een voorstel ingediend voor verruiming van de regels voor elektrische vrachtwagens en andere duurzame initiatieven. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om e-trailers. Opvallend genoeg wil CLEPA ook ruimere regels voor duurzame transportoplossingen als de combinatie getrokken wordt door een dieselvrachtauto.

In hun voorstel stelt CLEPA voor om de toegestane aslasten van elektrische vrachtauto’s te verhogen met 4 ton. Dit geldt dan voor de hele combinatie. Het toegestane totaalgewicht van de combinatie zou ook 4 ton omhoog moeten om het gewicht van de accu’s te compenseren. Daarnaast moet er een duidelijke definitie komen van trailers, e-trailers en e-trailertechnologie. Deze oplossingen gaan in de toekomst een grotere rol spelen, denkt CLEPA. Voor nieuwe technologie, zoals e-trailers en uitstootvrije koelinstallaties moeten een nieuwe uitzonderingsregeling komen. Deze moet ook gelden als het voertuig zelf niet elektrisch wordt aangedreven. Als laatste moeten alle regelingen voor elektrische vrachtauto’s verlengd worden tot 2039.

Het doel van de aanpassingen is om het voor ondernemers en transportbedrijven aantrekkelijker te maken in duurzame technologie, of het nu een elektrische vrachtauto, uitstootvrije koelmotor of e-trailer is. Volgens CLEPA kan er veel uitstoot bespaard worden als niet alleen gekeken wordt naar elektrische vrachtwagens, maar ook naar andere duurzame oplossingen voor transport.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties