In een nieuwe workshopvideo laten specialisten van Diesel Technic zien hoe je een defecte NOx-sensor vervangt en geven zij tips hoe je dagelijkse problemen in de werkplaats kunt voorkomen.
De specialisten starten met de hoofdinspectie, inclusief de uitlaatemissietest. Bij de emissietest worden de waarden met behulp van een aangesloten tester uit de regeleenheid bepaald. Als het lampje van de emissiecontrole van het voertuig knippert, voeren de specialisten een diagnose uit, waaruit de fout ‘stikstofoxidesensor’ blijkt. Dit wijst erop dat de communicatie niet in orde is en dat de NOx-sensor dus is aangetast.
Stapsgewijs
In de eerste stap controleren de specialisten de connector, die geen duidelijke gebreken zoals oxidatie vertoont. Ook de PIN’s van de NOx-sensor zien er onberispelijk uit. Nadat ook de kabel geen schuurplekken of andere beschadigingen vertoont, besluiten de specialisten de sensor te verwijderen om deze nader te onderzoeken op mogelijke storingsoorzaken.
Tevens wordt de kabel doorgemeten met de multimeter. Hiervoor is het bedradingsschema nodig – tenzij het een nieuwer voertuig betreft. In dat geval wordt men gedeeltelijk door de test geleid. Bij het meten wordt één PIN verbonden met de besturingseenheid, de andere PIN met de kabel, om te controleren of de kabelboom defect is en dus communicatieproblemen veroorzaakt. Aangezien de sensor CAN-bus gestuurd is, moeten de twee CAN-lijnen ook doorgemeten worden.
Software
Met betrekking tot de software van de regeleenheden adviseren de specialisten van Diesel Technic dat deze up-to-date is. In sommige gevallen moet tegelijkertijd ook de sensor worden vervangen en een ander artikelnummer worden geïnstalleerd. In de video zijn de sensor en de kabels naar de regeleenheid aan de buitenkant in goede staat. Daarom vermoeden de specialisten dat de fout in de NOx-sensor zit. Er wordt een nieuwe NOx-sensor geïnstalleerd. Daarna volgt het uitlezen van het storingsgeheugen en wordt een laatste uitlaatgasemissietest gedaan.
Tips
Om het dagelijkse leven van de andere werkplaatscollega’s te vergemakkelijken, hebben de twee praktische tips voor het oplossen van problemen paraat. De grootste problemen liggen meestal in verouderde software of in de artikelkeuze zelf, die niet voertuigspecifiek is. In het laatste geval helpt het chassisnummer. Bovendien wijzen verschroeide kabels op thermische overbelasting. Voldoende kabelbinders voor een correcte kabelgeleiding kunnen hier helpen. Ook een blauwachtige verkleuring van de sensorkop wijst op thermische overbelasting. Mogelijke oorzaken zijn problemen met de verbranding of met de uitlaatgasstroom. AdBlue-afzettingen daarentegen vinden vaak hun oorsprong in een defecte doseereenheid of een niet functionerend regelsysteem. Olieresten op de sensor zijn mogelijk terug te voeren op een defecte turbocompressor.