Onlangs reikte DAF Trucks de prijs voor beste Europese Parts-dealer uit aan Van Tilburg-Bastianen. Voor Freek van Mourik was dit een speciaal moment. “We hebben er jaren naartoe gewerkt om de structuur van het bedrijf te krijgen zoals die nu is.”

De titel Best Partsdealer 2022 is voor Freek van Mourik en zijn team een kroon op het werk. “We hebben een heel goed 2021 achter de rug. In het begin was het nog even de kat uit de boom kijken, maar gaandeweg ging het steeds beter en boekten we flinke vooruitgang op alle fronten. De prijs die DAF ons eerder dit jaar toekende, beschouw ik als een kroon op ons werk. We hebben serieus geïnvesteerd in mensen en in productgroepen. Dat heeft al duidelijk effect gehad.”
Zo heeft het team de logistiek rond de parts onder de loep genomen. “Sinds 2019 merkten we dat parts steeds belangrijker werden voor onze klanten. Effectief onderdelenmanagement verkort de stilstand van hun DAF-trucks”, legt Van Mourik uit.

Strakkere logistiek

“Beter voorraadmanagement en een strakker logistiek proces resulteerden in een snellere beschikbaarheid van onderdelen. De afdeling parts werd op deze manier beter betrokken bij de totale dienstverlening richting onze klanten.” De elf Nederlandse vestigingen van Van Tilburg-Bastianen en de zes vestigingen in Polen beschikken daartoe ieder over een onderdelenmagazijn.

Van Mourik legt uit dat er een derde accountmanager speciaal op onderdelen werd gezet en dat zijn bedrijf ook onderdelen in de hydraulische sfeer ging aanbieden. “Dit heeft er mede toe geleid dat we nu de juiste mix aan onderdelen aan klanten kunnen leveren. In het westen van Brabant en in Zeeland hebben we veel klanten die hydrauliek gebruiken om hun lading te kunnen laden of lossen. Nieuw daarin is hydrauliek. Hydrauliek is iets wat we jaren hebben uitbesteed. Nu we het zelf doen, staat de truck van de klant korter stil. We bieden vijf basissets onderdelen aan waarmee we onze klanten in vrijwel alle gevallen kunnen helpen. Uiteraard kunnen we hier alles zelf opbouwen.”

Van Mourik ziet dat e-commerce steeds belangrijker wordt in het traject van onderdelen verkopen. “Niet alleen hier zagen we dat. We zien ook dat DAF Trucks hier serieus op inhaakt, zowel met originele onderdelen als met hun onafhankelijke merk TRP. Al onze klanten hebben een account voor de webshop van DAF Trucks. We zien dat daar steeds meer gebruik van wordt gemaakt. Een effect daarvan is dat er minder gebeld wordt naar de dealer. Klanten hebben op hun pc in de regel meerdere webshops open staan en winkelen op die manier naar de beste combinatie van prijs en beschikbaarheid. Waar je voorheen het onderdelenvoorraadje op een CD-tje of USB-stick had staan, komen er nu steeds meer mogelijkheden voor klanten om informatie in te winnen over beschikbaarheid van onderdelen. Dat houdt voor ons dus in dat we die zaken perfect op orde moeten hebben en dat klanten graag zaken doen met ons.”

Hulpgoederen Polen
Van Tilburg-Bastianen heeft zes DAF dealervestigingen in Polen. Ook daar zijn op alle locaties onderdelen te koop. Toen de oorlog uitbrak in Oekraïne, een buurland van Polen, was de Poolse directie van Van Tilburg-Bastianen er snel bij om twee trailers met hulpgoederen voor de vluchtelingen naar de Oekraïense grens te rijden. “Polen ontwikkelt zich erg snel en heeft net als elk ander land totaal geen baat bij zo’n oorlog. Maar het staat wel ruimhartig klaar om vluchtelingen op te vangen.”

Van Mourik zegt dat de eigen webshop van Van Tilburg-Bastianen ook onderdelen bevat van SAF-assen, Knorr-remdelen en Kässbohrer-trailers. “Dus bovenop het complete aanbod, ook aanbod van minder snel lopende DAF-delen en gebruikte onderdelen.”

DAF NGD

In 2021 beleefde Van Mourik met zijn team al een goed jaar. Maar 2021 was ook het jaar waarin DAF met de nieuwe truckserie uitkwam, met voor het eerst in 35 jaar een echte, totaal nieuwe cabine voor de zwaarste categorie trucks. “Dat betekent dat we er veel onderdelennummers bij krijgen. Opvallend aan de nieuwe serie is dat DAF hiermee veel meer accessoires en extra’s aanbiedt waarmee chauffeurs en bedrijven zich op de weg kunnen onderscheiden. Dat is belangrijk, we zagen andere merken ook al die kant op gaan.” Dat vanwege eerst chiptekorten en nu onderdelentekorten de nieuwe DAF nog maar sporadisch op de wegen is te zien, betreurt Van Mourik: “Van de fabriek vernemen we dat we de komende tijd flink kunnen gaan afleveren. De nieuwe truck is razend populair, de wachtlijst liep heel snel op. Uitleveren is nu het devies.”

Van Tilburg-Bastianen is een van de dealers die een aparte TRP-vestiging heeft geopend, in een stad waar ze zich al met een DAF-dealerschap bevonden. “Inderdaad, dat is in Gorinchem. Ook TRP heeft flinke stappen voorwaarts gemaakt. Daar profiteren we van: we proberen klanten die al een deel van hun wagenpark uitrusten met onderdelen van hier, en die mogelijk al klant zijn bij onze werkplaatsen, ook met trucks binnen te halen die niet van DAF zijn. Dankzij TRP kunnen we deze klanten al onderdelen aanbieden van andere truckmerken. Het opzoeksysteem van DAF is inmiddels zo ver ontwikkeld, dat het relatief eenvoudig is om TRP-delen te verkopen aan klanten die (ook) met een ander merk dan DAF rijden. De komende tijd zullen we hier meer energie aan gaan besteden met als doel bestaande klanten beter te bedienen en om nieuwe klanten binnen te halen.”

Echte onderdelenman
Freek van Mourik begon in 2009 al bij het bedrijf bij de afdeling die destijds merkvrije onderdelen verkocht. Daarna maakte hij een uitstapje naar Wabco. “Dat was ook heel leerzaam, omdat ik in die functie bedrijven zoals Wijlhuizen en Bulthuis goed heb leren kennen.” Vijf jaar geleden keerde hij terug op het vertrouwde nest en verkocht hij onderdelen in het zuidelijke rayon van Van Tilburg Bastianen: West-Brabant en Zeeland. “Er ontstond een nieuwe structuur, waarbij DAF zelf ook veel meer aan e-commerce ging doen. Wij hadden al veel eerder een website met een onderdelen-webshop. Daarin zitten nu vooral gebruikte onderdelen en delen die minder snel lopen en delen van A-merken in de toelevering, bijvoorbeeld op het gebied van trailers.”

Intern samenwerken

Nu de bedrijven van Van Tilburg Bastianen er goed op staan en de logo’s zijn vernieuwd, wil Van Mourik met zijn collega’s de komende tijd werken aan een betere dienstverlening naar de klanten. “Daarmee bedoel ik dat sales, service, aftersales en parts optimaal op elkaar afgestemd moeten zijn wanneer er een klant bediend wordt. Dit heeft ons al naar een hoger niveau getrokken de afgelopen tijd. Maar we kunnen hier nog veel meer bij winnen. Het is de klant die hiervan profiteert met betere dienstverlening en hogere uptime van zijn wagenpark.”

Deel dit artikel op

Eén reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties