Tijdens ons gesprek valt het oog op de foto aan de muur. Paard en wagen speelde nog een rol tijdens de oprichting in 1938 en de markt stond voor een transitie, net als nu. Het motto ‘gedreven door uitdaging’ is daarmee nog altijd actueel en de recent opgeleverde nieuwe werkplaats is slechts één voorbeeld hoe dat uitpakt bij de Van Boxtel Groep.

Partnercontent

Inmiddels is de derde generatie aan het roer. Martijn van Boxtel voert met zijn neven nu zo’n vijftien jaar het bewind, waarbij hij zich concentreert op het transport en de bijbehorende werkplaats. Grond-, weg-, en waterbouw en sloopwerk zijn andere activiteiten binnen de Van Boxtel Groep, net als de bouwlogistiek in brede zin. In de woorden van Martijn: “Dat klanten bij ons alles bij één partner kunnen onderbrengen is een groot voordeel. Het scheelt in de planning en aansturing waardoor klanten zich geen zorgen hoeven te maken.”

In de bouwlogistiek speelt het emissievraagstuk vooral in het kader van aanbesteding en vergunningen. De eerste elektrische vrachtauto staat echter pas voor 2025 gepland. “Onze klanten willen en kunnen de meerprijs niet opbrengen en dat maakt de investering ook voor ons onmogelijk. Het prijsverschil met de diesels is te groot, hoewel die ook in rap tempo fors duurder zijn geworden. De diesels tanken overigens HVO100 waarmee we in onze ogen het beste van twee werelden bieden.”

Vloot

De vloot telt zo’n dertig vrachtauto’s en zestig trailers. Afgezien van een handjevol DAF’s is het park vrij evenwichtig verdeeld tussen de merken Mercedes-Benz en Volvo. “Die Volvo’s zijn een gevolg van een overname die we vijf jaar geleden deden, maar we hebben nu geen behoefte de merkenmix te veranderen. Het bevalt ons goed zo. In de bouwlogistiek hebben we een heel specifieke behoefte en per merk verschilt de geboden flexibiliteit op dat vlak.” De trailervloot is divers en de belangrijkste gemene deler vormt de keuze voor Wabco-componenten.

Martijn heeft nog een tijd gespeeld met de gedachte om een aantal hefkolommen aan te schaffen. Dat ging niet door, uiteindelijk werd zelfs gekozen voor een volledig nieuwe werkplaats met twee putten. Er is gekozen voor een wat diepere put zodat de technici er makkelijker in kunnen bewegen. Tussen de beide putten ontbreekt een kelder: “We hebben er geen behoefte aan en de extra kosten wegen voor ons niet op tegen de eventuele voordelen.” Een van de argumenten betreft de olie. “We gebruiken geen bulkolie, maar werken met vaten op karren.”


‘Wat begon met de bestelling van een VLT-deeltjesteller leidde uiteindelijk tot een complete apk-straat door de combinatie uitstekende producten met dito dienst­verlening te combineren’


In de apk-straat zien we de keuze voor een vierpoots putkrik met een hefvermogen van 20 ton. “Ook hier zochten we een oplossing die snel, makkelijk en veilig is voor de mensen die ermee werken. Een putkrik die met een loopwagen in de put hangt is prachtig, maar door de vernauwing in de put ter hoogte van de remmentestbank kun je die niet over de volle lengte gebruiken.
Of je moet er twee nemen. In ons geval vonden we de vierpootsversie de ideale oplossing.”

Niet afhankelijk

De komst van een eigen apk-straat speelde een belangrijke rol bij de uiteindelijke keuze voor een nieuwe werkplaats. “Alles viel op zijn plek. De oude werkplaats voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Het uitbesteden van de keuringen vraagt tijd en planning. Bovendien houden wij er niet van om afhankelijk te zijn van anderen. Waar mogelijk doen we het liefst zo veel mogelijk zelf.”

De nieuwe werkplaats telt vier poorten, waarbij de achterste een aparte unit blijkt te herbergen.
Naast de nieuwe werkplaats ligt een weegstraat voor eigen gebruik.

En dat zelf doen slaat bijvoorbeeld ook op het overschakelen naar de nieuwe tachografen. “We zijn er helemaal klaar voor om dat zelf in eigen huis te kunnen regelen. Ook daarvoor geldt dat het hebben van een eigen werkplaats ons veel flexibeler maakt dan wanneer we dat moeten uitbesteden.” Van de grofweg vijftig mensen die bij de Van Boxtel Groep werken zijn er drie actief in de werkplaats.

Autolaadkranen

De nieuwe werkplaats beschikt over vier poorten, waarbij de achterste een aparte unit blijkt te herbergen. Het oog valt direct op een reclamebord van Lemmens Mobile Service Solutions. Zijn expertise ligt bij alles rond autolaadkranen en containerinstallaties. “Joep Lemmens werkt deels voor ons maar ook voor anderen via zijn eigen bedrijf. Door in onze nieuwe werkplaats een afsluitbare werkplaatsruimte te creëren kan hij op elk gewenst moment gebruik maken van die ruimte. Voor ons snijdt het mes aan twee kanten want we werkten al samen en nu vergroten we de onderlinge efficiëntie. Voor beide kanten valt de rekensom bovendien gunstig uit door zo huisvesting te kunnen combineren.”

www.vltest.nl

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
19 maart 2025
Fieten Olie is fan van Volvo
19 maart 2025
Miljoenste vrachtwagen uit Renault-fabriek Bourg-en-Bresse
18 maart 2025
Trailers Schmitz Cargobull duurder
18 maart 2025
Continental vertrouwt op AI bij ontwikkeling
17 maart 2025
Meer duidelijkheid over zero-emissiezones
17 maart 2025
Milence opent eerste elektrische corridor
Meest bekeken berichten
Recente reacties