Dit heeft volgens het CBS onder andere te maken met de economische krimp waardoor bijvoorbeeld de aankoop van nieuwe voertuigen achterbleef. Daarnaast is in de afgelopen jaren de concurrentie van Oost-Europese wegtransporteurs toegenomen.
Bestelauto’s worden populairder, zegt het CBS. Nederland telt 815 duizend bestelauto’s. Bestelauto’s zijn bedoeld voor het vervoeren van lading tot 2000 kg. Van alle bestelwagens in Nederland staat ongeveer 85 procent op naam van een bedrijf en 15 procent op naam van een particulier. Het aandeel particulieren met een bestelauto neemt jaarlijks af. Dit heeft ermee te maken dat het voor particulieren fiscaal niet meer aantrekkelijk is om een nieuwe bestelauto te kopen. Sinds 1 juli 2005 moeten zij BPM en meer motorrijtuigenbelasting betalen over een bestelauto. Voor ondernemers geldt de verhoging van de motorrijtuigenbelasting niet: zij kunnen de BPM over een nieuwe bestelauto terugvragen.
Trekkers
Begin 2015 telt Nederland 134 duizend zware vrachtvoertuigen, in 2010 waren er nog 145 duizend vrachtauto’s en trekkers voor oplegger. Deze voertuigen zijn ingericht voor grotere ladingen, waarbij trekkers vooral worden ingezet voor langere (internationale) ritten. De meeste trekkers voor oplegger zijn dan ook in het bezit van transportbedrijven. In 2015 is in vergelijking met vijf jaar eerder het aantal trekkers voor oplegger met 1,5 procent afgenomen en het aantal vrachtauto’s met 14 procent.