Het niet kunnen inzetten van een voertuig kost handenvol geld. Sterker nog, volgens Ford Pro is na afschrijving en brandstof, stilstand de grootste kostenpost voor bedrijven. Daarom wil Ford met Telematics de inzetbaarheid verhogen.

Het principe is eigenlijk vrij simpel: maak alle informatie van een voertuig inzichtelijk, zodat je direct kunt ingrijpen als er iets gebeurt. Door op die manier bovenop de bal te zitten, kun je in veel gevallen ongeplande stilstand voorkomen. Dit is het principe van Ford Telematics, wat Ford Pro sinds afgelopen voorjaar aanbiedt.

Het inzetbaar houden van voertuigen is door Ford Pro tot een prioriteit verheven. Klanten zouden hier geen enkele zorg over moeten hebben, zo luidt het standpunt. Telematics is voor Ford zo belangrijk, dat het een aparte pilaar vormt in de organisatie, naast voertuigen, charging, finance en service.

Software is bepalend

Marco Pannekoek is salesmanager voor Ford Telematics. Hoewel het onderwerp hem in eerste instantie niet erg sexy leek, werd hij steeds enthousiaster naar mate hij er meer over leerde. Ondertussen gelooft hij heilig dat Ford dankzij software het verschil kan maken in de zakelijke markt. Met Telematics kunnen klanten hun productiviteit fors verhogen.

Sinds 2019 zijn alle bedrijfsvoertuigen van Ford Pro uitgerust met een modem dat Telematics mogelijk maakt. Het modem in het voertuig stuurt elke 30 seconden een bericht met een grote hoeveelheid informatie naar de computers van Ford. Alle meldingen die het voertuig zelf op het dashboard weergeeft, zitten in deze dataset. Dit kan bijvoorbeeld een motorstoring zijn, maar ook een kapot lampje. Ook het niveau van brandstof en AdBlue zit erbij. Zelfs als de AdBlue vervuild is, wordt dit met de dataset gestuurd. Op basis van de levensduur en voertuiginformatie wordt bovendien de status van bijvoorbeeld de banden en de olie berekend, zodat ook dit inzichtelijk is.

Marco Pannekoek is salesmanager voor Ford Telematics en gelooft heilig dat Ford dankzij software het verschil kan maken in de
zakelijke markt.

Kosteloos of betaald

Iedere klant kan Ford Telematics Essentials gebruiken: de basisversie is zonder kosten. Via de online applicatie ziet een ondernemer de realtime informatie van zijn voertuigen. Er is ook een betaalde versie, die extra functionaliteiten biedt. Hierbij is het mogelijk alle voertuiginformatie in te zien. Hiermee heeft een ondernemer dus volledig inzicht in de ritten die met het voertuig zijn gereden: van live locaties en snelheid tot rijgedrag en hoeveelheid stationair draaien. Voor wagenparkbeheerders, leasemaatschappijen en verhuurbedrijven is dit zeer waardevolle informatie. Bij de E-versie van Ford bedrijfswagens heeft de ondernemer tevens inzicht in alles wat te maken heeft met elektrisch rijden, waardoor hij zijn voertuig nog beter kan inzetten.
Uiteraard heeft Telematic Essentials ook een linkje naar de Ford service-organisatie. Alle informatie uit de voertuigen is ook inzichtelijk voor de aangesloten servicepartners van Ford. Als een voertuig voor onderhoud of reparatie komt, kan de monteur de gegevens direct inzien, wat hem natuurlijk een streepje voor geeft ten opzichte van een onafhankelijke garage. Binnenkort kan een ondernemer zelfs een voorkeursagent aangeven. Deze krijgt dan de informatie pro-actief. Geeft de auto een melding of is er onderhoud nodig, dan kan dit direct ingepland worden.

In het online klantenportaal hebben ondernemers niet alleen inzicht in hun bedrijfswagens van Ford: ook voertuigen van andere merken kunnen worden toegevoegd om zo een volledig overzicht van het wagenpark te krijgen. De gegevens van deze voertuigen kunnen uiteraard niet zomaar op afstand worden uitgelezen. Om die gegevens ook op het portaal te krijgen, moeten de gegevens middels een dongel uit de auto worden gehaald. Op deze manier biedt Ford Telematics inzicht in het hele wagenpark en heeft de klant één portaal voor al zijn voertuigen.

Invloed op informatie

In het klantenportaal kan de ondernemer zelf instellen wanneer een melding in Ford Telematics naar voren moet komen. Wil je al bij 40% oliekwaliteit een melding, of pas bij 20%? Op deze manier heeft de gebruiker zelf ook invloed op de informatie. Want, zo zegt Ford, Telematics is niet bedoeld om ondernemers aan de eigen dealers te binden. Het gaat om het verhogen van de inzetbaarheid en het voorkomen van ongeplande stilstand.

“De service van Ford gaat veel verder dan alleen het leveren en onderhouden van een voertuig”, legt Marco Pannekoek uit. “Ford wil ondernemers helpen met een breder pakket. Met Ford Telematics willen we het rendement van het wagenpark verhogen. Meer uptime maakt een voertuig productiever, dus dit maakt Ford uiteindelijk een betere keuze voor ondernemers.” Hij ziet dan ook een mooie toekomst voor Ford Telematics. Trots zegt hij: “Dit is geen marketingpraat. Ford Telematics heeft zich bij verschillende klanten al ruimschoots bewezen. Eén van deze klanten laat meldingen vanuit het voertuig liever niet over aan de bestuurder en heeft zo al ongeplande stilstand voorkomen door tijdig in te grijpen.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
20 maart 2025
Watthub opent laadplein op Maasvlakte
20 maart 2025
Hulp op evenementen dankzij bijzondere Scania
19 maart 2025
Fieten Olie is fan van Volvo
19 maart 2025
Miljoenste vrachtwagen uit Renault-fabriek Bourg-en-Bresse
18 maart 2025
Trailers Schmitz Cargobull duurder
18 maart 2025
Continental vertrouwt op AI bij ontwikkeling
Meest bekeken berichten
Recente reacties