De logistieke wereld verzamelde zich begin september bij de Zuidas in Amsterdam
voor het Reuters Event: Sustainable Transport 2024. Twee dagen lang spraken experts met elkaar over het verduurzamen van het wegtransport. De verschillende sprekers waren het er over eens: alleen samen komen we er.

Reuters had een indrukwekkende lijst belangrijke mensen in de logistiek naar Amsterdam weten te krijgen. Op het podium kregen de topmannen en -vrouwen van onder andere DHL, Schenker, Nestlé, BP, Volvo, Amazon en Kuehne+Nagel de gelegenheid hun visie op duurzaam transport te verkondigen. Ook de politiek was aanwezig, zoals afgevaardigden van de Europese Commissie en transportorganisatie IRU. Geregeld gingen partijen met elkaar in gesprek, waardoor interessante inzichten ontstonden. Ook mocht het publiek vragen inbrengen en reageren op de sprekers.


‘Je bent vroeg, of je bent laat.’
—Nigel Head, BP Pulse


Frank Verhoeven, CEO van Vos Logistics, trapte het evenement af met een presentatie. Het bedrijf heeft 1200 vrachtwagens rijden en zet zich sinds 2010 al in voor duurzaam transport. In de vloot zijn elektrische vrachtwagens te vinden, vooral in de distributie. Daarnaast rijden de vrachtwagens op bio-LNG en op HVO-100, waar dit kan. Volgens Verhoeven is dat wel een uitdaging: “De TCO van deze voertuigen is veel hoger, maar de klanten willen vooral goedkoop.”

Desondanks is Verhoeven overtuigd dat de toekomst van het transport zero emissie is. Maar het is niet bekend welke oplossing de standaard wordt. Op dit moment gebeurt alles nog op kleine schaal en mist voor veel oplossingen de infrastructuur. De toenemende regeldruk en het tekort aan arbeidskrachten drukken de verduurzaming eveneens. Daarom zoekt Vos Logistics duurzaamheid op dit moment vooral in het verbeteren van de logistiek, door ladingoptimalisatie, multimodale oplossingen en de inzet van langere combinaties.

Gesprek over de toegankelijkheid van elektrische vrachtwagens. V.l.n.r.: Johan Larsson, Vice President, Electromobility, Volvo Trucks, Klaus Koehlert Pagh, Head of Europe Energy Transition Execution, Maersk, Andre Kranke, Head of Corporate Research and Development – Dachser en moderator: Dominic Phinn, Senior Policy Manager, Climate Group (EV100+).

Hierin zijn ze niet de enige. Ook CEVA Logistics ziet dat verduurzaming een aanpassing van het logistieke proces vereist. Projectleider Transitie Arnaud Bouffard: “Zero emissie op de korte afstand is makkelijk. Daarom leggen wij de focus op de lange afstand.” Binnenkort start CEVA met een innovatieve aanpak: op het traject van Parijs naar het zuiden van Frankrijk komt een netwerk van terminals. Tussen deze locaties, die zo’n 300 kilometer van elkaar liggen, komen elektrische vrachtwagens te rijden. Op de terminals kunnen deze vervolgens opladen, terwijl de trailers door andere trekkers verder vervoerd worden. Een soort moderne Pony Express dus.

Samenwerking

Voor de aanleg van de locaties met laadstations werkt CEVA Logistics samen met energieleverancier Engie en wegbeheerder Sanef. Zulke samenwerkingen zijn onmisbaar, stelt Bouffard. Dit bevestigt ook Nigel Head, European EV Truck Director van BP Pulse. Volgens hem verandert het bedrijf van een oliebedrijf naar een energiebedrijf. “We hebben alles nodig om het transport te verduurzamen”, zo stelt Head. “Elektriciteit, waterstof, bio- en renewable brandstoffen. Daarbij moeten we ook blijven investeren in de oude systemen, want die zijn ook nog nodig.”


‘Iedereen wil de kosten neerleggen bij andere partijen in de keten.’
—Jeroen Eijsink, Girteka


BP Pulse zet zich in voor een netwerk van laad- en tankstations langs de grote transportroutes. Dit is echter niet eenvoudig. “Niet alle bestaande locaties zijn hier geschikt voor”, aldus Head. “Daarom zoeken we nieuwe locaties. Dit kan ook bij distributiecentra zijn. Samenwerking is onmisbaar.” Jeroen Eijsink, CEO van de Girteka Groep, bevestigt dit. “De transitie is duur. Er zijn grote investeringen nodig. Iedereen wil deze kosten neerleggen bij andere partijen in de keten. Dat werkt niet. Samenwerking is moeilijk, maar leidt tot de beste resultaten.”

Ook e-commercebedrijf Amazon ziet verduurzaming vooral door samenwerking. Het bedrijf heeft al flink wat elektrische voertuigen rijden. Amazon heeft al de helft minder uitstoot gerealiseerd, ook door veel intermodaal te vervoeren, legt senior manager Spyros Kalpogiannis uit. “Samenwerking is hierin heel belangrijk. Samen haal je schaalvoordelen, wat intermodaal vervoer een betere optie maakt. Maar we werken bijvoorbeeld ook veel samen met scholen en universiteiten. We proberen op het gebied van duurzaamheid het goede voorbeeld te geven.”

Laadpalen

Meerdere logistieke bedrijven bevestigen op het podium niet vol in te zetten op elektrische vrachtwagens. Deze zijn nog te duur en te beperkt inzetbaar. Bedrijven als Girteka en Vos Logistics verduurzamen daarom op andere manieren: door HVO-100 te tanken, beter te plannen, het rijgedrag van chauffeurs te monitoren en te verbeteren en door de logistieke processen te veranderen. “Jammer”, zegt Klaus Koehlert Pagh, hoofd van de energietransitie bij Maersk. “Elektrische vrachtwagens zijn al goed in te zetten. Misschien moeten bedrijven even creatief zijn, maar er is zeker al geld mee te verdienen.”

Anja van Niersen, Milence: we willen één à twee jaar voorlopen.

Koehlert Pagh deelt het podium met Johan Larsson, vice-president elektromobiliteit bij Volvo Trucks. Hij bevestigt dit beeld, al is hier ook samenwerking vereist. “Bij elektrische vrachtwagens is de infrastructuur nog een grote uitdaging. Vervoerders moeten samenwerken om samen laadpleinen op te zetten.” Zelf geeft Volvo het goede voorbeeld door laadpalen bij Volvo-dealers publiek te maken. Koehlert Pagh onderschrijft dit: “Als we willen samenwerken met kleine vervoerders, dan moeten wij als Maersk onze laadinfrastructuur ter beschikking stellen. We moeten dus meer samenwerken en met meer stakeholders om de tafel zitten.”


‘Vervoerders moeten samenwerken om samen laadpleinen op te zetten.’
—Johan Larsson, Volvo Trucks


Ook logistiek dienstverlener Dachser ziet het als plicht zijn laadinfrastructuur aan te bieden aan andere vervoerders. André Kranke, hoofd research en development bij Dachser: “Publieke laadpalen zijn er eigenlijk niet voor vrachtwagens. Daarom stellen we onze laadinfrastructuur ter beschikking aan anderen.” Dachser heeft zelf weinig eigen vrachtwagens: het bedrijf maakt veel gebruik van kleine transportbedrijven. Voor hen is het moeilijk te elektrificeren vanwege de hoge aanschafprijs van elektrische vrachtwagens. Volgens Volvo ligt de oplossing hierin bij lease-contracten.

Laadinfrastructuur

Uiteraard was het gebrek aan goede laadinfrastructuur een veelgehoord onderwerp op het Reuters Event. Anja van Niersen, CEO van Milence, stelt dat het aanleggen van infrastructuur de enige oplossing is om het kip-ei-verhaal te doorbreken. Volgens Van Viersen zijn er in 2030 11.000 laadpalen nodig om de transitie van het transport te laten slagen. Milence, een samenwerking van Daimler Truck, Volvo Group en Traton, wil daarom in 2027 1700 laadpalen hebben in vijftien Europese landen.

“Momenteel zijn er zo’n 5000 à 6000 elektrische vrachtwagens in Europa”, aldus Van Niersen. “In 2033 zijn dit er een miljoen. Er moeten dus veel laadpalen bijkomen. Deze moeten maximaal drie kilometer van de snelweg liggen en voorzieningen voor chauffeurs hebben. Daarom zijn we nu al zo druk bezig. Als Milence willen we één à twee jaar voorlopen.” Om deze reden volgen binnenkort de eerst megawatt-chargers (MCS) bij Milence, ondanks dat er nog geen elektrische vrachtwagens zijn met zo’n aansluiting.
Alle aanwezigen zijn het erover eens dat nu de tijd is om te veranderen. Kranke van Dachser: “De business case is zorgen dat je nu ervaring opdoet voor de toekomst.” Nigel Head van BP Pulse is het hiermee eens: “Je bent vroeg, of je bent laat. De transitie is niet lineair, iedereen start anders.” Ook Larsson van Volvo stelt: “Het gebeurt nu.” Jane Burkitt, vicepresident Global Supply Chain, verzekert de zaal: “Je kunt kiezen of je actie onderneemt of niet. Maar voor de transitie is veel kennis nodig. Het beste kun je eerst veel proeven doen.”

Het Reuters Event: Sustainable Transport 2024 vond plaats in Amsterdam.

Waterstof

Tijdens het Reuters Event lag er geen taboe op het woord ‘waterstof’. Veel partijen zien in waterstof een goed alternatief, al staat het nog in de kinderschoenen. DP World, de terminal operator die steeds meer acteert als logistiek dienstverlener, zou graag vrachtwagens op waterstof inzetten, zowel met een fuel cell als met een verbrandingsmotor. Nicholas Mazzei, vice-president Sustainability van het bedrijf, denkt dat waterstof voor Afrika de beste optie is: “Elektrificeren is daar geen optie. Verduurzamen moet daar dus met waterstof”, zo stelt hij.

Anders Johansson, vice-president van Westport Fuel Systems, voorheen HPDI, vindt dat waterstof hard nodig is. “Het is geen transitiebrandstof”, zo stelt hij. “We hebben alles nodig voor de energietransitie. Waterstof is een snelle en goede oplossing hiervoor, zonder dat er een eindtijd aan verbonden is.” Toch ziet niet iedereen waterstof als oplossing. Volgens Roel Staes, hoofd duurzaamheid bij FedEx, is transport op waterstof nog niet haalbaar. Ook Nestlé ziet er geen heil in. Fabrio Clani, hoofd duurzaamheid bij het bedrijf, zegt: “We hebben nu zes waterstofvrachtwagens rijden in Zwitserland, maar de kosten zijn nog te hoog. De efficiëntie is veel slechter dan bij batterij-elektrisch. Wij zien voorlopig geen licht aan het eind van de tunnel.”

Margaux Meidinger van La Poste ziet waterstof juist wel als goed alternatief, vooral voor de lange afstand. “We hebben nu 23 elektrische vrachtwagens voor afstanden tussen 250 en 400 kilometer. Voor 2030 zien wij vooral iets voor waterstof en bio-gas, aangevuld met een beetje elektrisch. We blijven pragmatisch denken. We kiezen voor oplossingen die we kunnen terugdraaien, als ze niet de juiste blijken.” Ook DHL doet het voorzichtig, vertelt Klaus Hufschlag, senior vice president van de bezorger. “Na het LNG-fiasco hebben wij geen vertrouwen meer in ‘the next best thing’. Er is geen oplossing die overal past. Daarom zoeken we een goede mix, die werkt voor elke locatie.”

Sofie Defour, Climate and Freight Director, Transport & Environment in gesprek met Ashish Joshi, European Supply Chain Director van Mars.

Iedereen betrekken

De grote verladers die aanwezig zijn op het Reuters Event erkennen hun leidende rol. “Wij moeten de verantwoordelijkheid nemen”, stelt Patrick Schuster, vice-president van Kuehne+Nagel. “Als industrie lopen we al tien jaar achter.” Het bedrijf maakt veel gebruik van kleine vervoerders, die moeilijk zelfstandig kunnen verduurzamen. “Als Kuehne+Nagel staan wij achter de kleine bedrijven en steunen we ze, bijvoorbeeld door de verzekering op ons te nemen.” Ook Pauline Potter van de Britse pakketbezorger Evri doet dit. “Duurzaamheid moet niet een rapportage-opdracht zijn, in het hoekje van de onderneming. Je moet iedereen erbij betrekken. Zo bieden wij schaalvoordelen aan onze onderaannemers. Zij kunnen bijvoorbeeld onze elektrische bedrijfsauto’s overnemen tegen een goede prijs.”


‘Momenteel zijn er zo’n 5 à 6000 elektrische vrachtwagens in Europa. In 2033 zijn dit er een miljoen.’
—Anja van Viersen, Milence


Uiteindelijk is iedereen het erover eens dat samenwerking de enige weg naar verduurzaming van het transport is. Daarbij maakt het niet uit in welke vorm verduurzaamd wordt, of het nu is met elektrische vrachtwagens, waterstof, bio-brandstoffen of het compleet omgooien van het logistieke proces. “Het is nog onduidelijk wat de oplossing is”, stelt Ing­mar Mester, Director Supplier Management & Sustainability van Hapag-Lloyd. “Het is een heel dynamisch tijdperk. We komen er alleen door dingen te proberen. Sommige dingen gaan fout, andere dingen gaan goed. Het maakt niet uit wat we doen, maar we kunnen niet blijven wachten tot de perfecte oplossing er is.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
20 maart 2025
Watthub opent laadplein op Maasvlakte
20 maart 2025
Hulp op evenementen dankzij bijzondere Scania
19 maart 2025
Fieten Olie is fan van Volvo
19 maart 2025
Miljoenste vrachtwagen uit Renault-fabriek Bourg-en-Bresse
18 maart 2025
Trailers Schmitz Cargobull duurder
18 maart 2025
Continental vertrouwt op AI bij ontwikkeling
Meest bekeken berichten
Recente reacties