In het kader van de kennis- en informatiecampagne over vernieuwde banden die VACO eind vorig jaar lanceerde, bezocht staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen onlangs bandenvernieuwingsbedrijf Roline. De staatssecretaris zei het mooi te vinden dat de sector zelf hard werkt aan circulariteit, al kan dat volgens VACO nog veel beter.

VACO rekent voor dat hergebruik van banden afval beperkt en per band tijdens de productie ongeveer 55 kilogram aan grondstoffen en afval bespaart, ruim 60 procent CO2-uitstoot en 70 liter olie. De prestatie is minimaal gelijk aan die van een vergelijkbare nieuwe band. Daarnaast is een vernieuwde band gemiddeld 30 procent goedkoper.

Potentieel

Desondanks is in Nederland het marktaandeel van vernieuwde bedrijfswagenbanden een stuk lager dan in de ons omringende landen, aldus VACO. De bandenbrancheorganisatie schat dat ongeveer 20 procent van het personen- en vrachtvervoer in Nederland op vernieuwde banden rijdt; in Duitsland is dat 28 procent, in Frankrijk 35 procent en in de VS rijdt zelfs de helft op vernieuwde banden. Wanneer we in Nederland op het Franse niveau zouden komen, kunnen we ruim 10 miljoen kilogram CO2-uitstoot, ruim 5 miljoen liter olie en 4 miljoen kilogram grondstoffen en afval extra besparen ten opzichte van het huidige Nederlandse niveau.

Stimulering

Om dit te bereiken zijn stimuleringsregelingen van de overheid nodig, betoogt VACO. Die deed daarom de staatssecretaris de volgende suggesties:

  • Maak het gebruiken van vernieuwde banden waar mogelijk een dringend advies bij overheidsaanbestedingen
  • Gebruik de vrachtwagenheffing vanaf 2027 als subsidie op vernieuwde banden zoals in Duitsland
  • Geef vernieuwingsbedrijven ontheffing voor de CO2-taks in EU-verband
  • Maak de communicatie door de overheid over de voordelen van vernieuwde banden vindbaarder
Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties