Truckfabrikant MAN heeft dit jaar het project Revamp gelanceerd dat tot doel heeft om het proces van het beoordelen van de toestand van gebruikte voertuigaccu’s te automatiseren. Met deze kennis moeten accu’s op een duurzame manier kunnen worden gereviseerd voor later gebruik in een voertuig of voor andere doeleinden.

Herfabricage van alle componenten uit een accupakket is de meest duurzame en economisch de aantrekkelijkste vorm van recycling. Dit is dan ook het doel van Revamp, dat staat voor remanufacturing of variant battery modules with automated assembly and testing processes. Het project wordt gefinancierd door het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming.

Demontage

De manier waarop de conditie van gebruikte batterijen beoordeeld wordt en de geautomatiseerde demontage van accupakketten vormen het kernaspect van Revamp. Op basis hiervan wordt vervolgens onderzoek gedaan naar herverwerking, hermontage, het testen en het opnieuw op de markt brengen van batterijen om deze zo een tweede leven of een nieuwe functie te geven.

Partners

Het Machine Tool Laboratory en het Institute for Power Electronics and Electrical Drives van de Universiteit van Aken zijn ook betrokken bij het Revamp-project, evenals het Fraunhofer Instituut voor Productietechnologie. Zij bieden het wetenschappelijk inzicht dat nodig is om te zorgen dat het proces binnen de gestelde duurzaamheidskaders blijft. Vanuit een industrieel oogpunt zijn er diverse bedrijven betrokken: Bertrandt Technikum GmbH, Software AG, IBG Automation GmbH, BE-Power GmbH, Wacker Neuson Produktion GmbH & Co. KG, Weidemann GmbH en MAN Truck & Bus SE als aanvoerder van project Revamp.

Uitdaging

De grootste uitdaging die verband houdt met het reviseren van accu’s voor bedrijfsvoertuigen is dat ze verschillende stadia van veroudering en slijtage kennen wanneer ze terugkomen voor een conditiebeoordeling. Dat de vorm, structuur en fabrikant van de batterij kan verschillen, is ook een van de uitdagingen van het Revamp-project. Daarom is het erg belangrijk dat het hele revisiesysteem flexibel is ontworpen en kan reageren op de verschillende toestanden en accukarakteristieken. De verkregen resultaten worden uiteindelijk gevalideerd in verschillende tests en gedemonstreerd in het technische centrum voor eMobility bij MAN in Neurenberg. Project Revamp kent een doorlooptijd van drie jaar.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties