Fietsers en vrachtwagens zijn een gevaarlijke combinatie. Nog altijd gebeuren er teveel ongelukken. Met de nieuwe Radar Predict probeert Brigade Electronics de veiligheid te verhogen.

Radar Predict is een nieuw ontwikkelde technologie bedoeld om fietsers te beschermen tegen incidenten met vrachtwagens. Dit Blind Spot Information System (BSIS) gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om constant gegevens te analyseren. Het systeem ziet fietsers in de buurt en gebruikt bijvoorbeeld de snelheid en de richting van het voertuig om voorspellingen te doen. Dreigt het mis te gaan, dan waarschuwt Radar Predict de bestuurder. Dit gebeurt middels een speciaal ontworpen algoritme.

Ook zonder richtingaanwijzer

Radar Predict is voor de chauffeur een handig hulpmiddel, omdat deze vanuit zijn cabine niet altijd zicht heeft op fietsers om de vrachtwagen. Het systeem werkt met een dubbele radareenheid, die aan de zijkant van de vrachtwagen wordt gemonteerd. Deze dekt de hele zijkant af, dus ook die van de trailer. De detectiezone kan tot 46 meter lang zijn. Radar Predict van Brigade Electronics werkt alleen bij een snelheid onder de 30 km/u. Radar Predict ziet zelf of er een aanhanger of oplegger aanwezig is zodat het geen valse meldingen doet.

Een belangrijk verschil met andere, soortgelijke systemen is dat Radar Predict ook werkt als de richtingaanwijzer niet is ingeschakeld. Bovendien laat het systeem zich niet zomaar horen bij elke fietser die de vrachtwagen nadert. Alleen als zich een gevaarlijke situatie voordoet, laat Radar Predict van zich horen. Dit is bijvoorbeeld als een fietser wordt gezien in de detectiezone. Er klinkt dan een waarschuwing voor de chauffeur. Bovendien wordt hij visueel gewaarschuwd. Als er echt een botsing dreigt, zijn de signalen dringender.

De eerste klanten die Radar Predict van Brigade Electronics aanschaften, waren enthousiast. Ook van experts kwam erkenning: Radar Predict werd verkozen tot ‘meest innovatieve product van het jaar’ tijdens de Motor Transport Awards in Londen.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties